Lekka surówka z kapusty i ogórka

Lekka surówka z kapusty i ogórka
Autor: Shutterstock.com Lekka surówka z kapusty i ogórka
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lekka surówka z kapusty i ogórka jest w smaku niezwykle orzeźwiająca. Dzięki niesamowitemu winegretowi i sporej porcji koperku odświeża kubki smakowe. Dlatego pasuje do prawie wszystkiego. Koniecznie wypróbujcie tę pyszną suróweczkę! 

SKŁADNIKI

  • 1/4 średniej główki kapusty białej lub 1 kapusta pekińska, poszatkowana drobno
  • 1 większy ogórek wężowy lub 2 mniejsze ogórki z cienką skórką
  • 1 szklanka zielonego groszku cukrowego, poza sezonem mrożonego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować. Ogórka pokroić w słupki. 
  • Mrożony groszek podgrzać w mikrofalówce przez 1 minutę. 
  • Wszystkie warzywa wymieszać razem z koperkiem. 
  • Z oliwy, musztardy, soku z cytryny sporządzić winegret. Przyprawić go do smaku cukrem oraz solą. 
  • Winegretem polać surówkę. Wymieszać. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej