Lekka surówka z kapusty i ogórka
2022-03-14
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekka surówka z kapusty i ogórka jest w smaku niezwykle orzeźwiająca. Dzięki niesamowitemu winegretowi i sporej porcji koperku odświeża kubki smakowe. Dlatego pasuje do prawie wszystkiego. Koniecznie wypróbujcie tę pyszną suróweczkę!
SKŁADNIKI
- 1/4 średniej główki kapusty białej lub 1 kapusta pekińska, poszatkowana drobno
- 1 większy ogórek wężowy lub 2 mniejsze ogórki z cienką skórką
- 1 szklanka zielonego groszku cukrowego, poza sezonem mrożonego
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować. Ogórka pokroić w słupki.
- Mrożony groszek podgrzać w mikrofalówce przez 1 minutę.
- Wszystkie warzywa wymieszać razem z koperkiem.
- Z oliwy, musztardy, soku z cytryny sporządzić winegret. Przyprawić go do smaku cukrem oraz solą.
- Winegretem polać surówkę. Wymieszać.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw