Leciutka i orzeźwiajaca sałatka z rzodkiewki z jabłkami

Sałatka z rzodkiewki i jabłka
Autor: Shutterstock Sałatka z rzodkiewki i jabłka udekorowana świeżymi listkami oregano.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To surówka, która powstała z niczego. Chodziło za mną coś lekkiego, ale wyrazistego, jednak w lodówce miałam głownie światło. Jednak okazało się że kilka rzodkiewek z sąsiedzkiego ogródka, resztka miksu sałat i samotne jabłko przyniesione przez dziecko ze szkoły wystarczyło by wyczarować tę surówkę.

SKŁADNIKI

  • 6 rzodkiewek z liśćmi
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 garść miksu sałat
  • świeże oregano
  • sok z cytryny
  • łyżeczka oleju słonecznikowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Listki można umyć posiekać i też dodać do sałatki.
  • Jabłko pokroić w kostkę, jeśli ma grubą lub twardą skórkę można je obrać, skropić sokiem z cytryny.
  • Składniki sałatki wymieszać, dodać świeże oregano, skropić olejem lub oliwą.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej