Leciutka i orzeźwiajaca sałatka z rzodkiewki z jabłkami
2021-09-17
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To surówka, która powstała z niczego. Chodziło za mną coś lekkiego, ale wyrazistego, jednak w lodówce miałam głownie światło. Jednak okazało się że kilka rzodkiewek z sąsiedzkiego ogródka, resztka miksu sałat i samotne jabłko przyniesione przez dziecko ze szkoły wystarczyło by wyczarować tę surówkę.
SKŁADNIKI
- 6 rzodkiewek z liśćmi
- 1 nieduże jabłko
- 1 garść miksu sałat
- świeże oregano
- sok z cytryny
- łyżeczka oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Listki można umyć posiekać i też dodać do sałatki.
- Jabłko pokroić w kostkę, jeśli ma grubą lub twardą skórkę można je obrać, skropić sokiem z cytryny.
- Składniki sałatki wymieszać, dodać świeże oregano, skropić olejem lub oliwą.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?