Koreańska surówka z marchewki do obiadu i nie tylko - ten smak Was urzeknie

Koreańska surówka z marchwi - ten smak Was urzeknie
Autor: Shutterstock.com Koreańska surówka z marchwi z sezamem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Koreańska surówka z marchwi jest prosta, z dostępnych składników, a jej smak jest obłędny. Surówka marchewkowa  w stylu koreańskim ma w sobie wszystko to, co lubimy. Jest chrupka, kwaśno-słodka i wprost uzależniająca. Do tego zdrowa! Zobacz, jak zrobić najłatwiejszą i najsmaczniejszą surówkę z marchwi! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżeki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub tyle ile lubisz
  • 2 łyżki octu 10%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj składniki zgodnie z listą.
  • Zetrzyj marchewki na wiórki. Dodaj 1 łyżkę soli i 2 łyżki cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw marchewki na 20-30 minut, aby sok wypłynął.
  • Następnie wyciśnij marchewki i odcedź cały wyciśnięty sok. Uważa się, że surówka nie powinna zawierać żadnego innego płynu poza dressingiem, nawet soku z marchwi. Pod tym warunkiem surówka nie będzie wodnista i będzie miała właściwy intensywny smak.
  • Do tak spreparowanej marchwi dodaj posiekany czosnek, mieloną kolendrę i ostrą paprykę.
  • Podgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie i mieszając od czasu do czasu podsmażaj cebulę przez kilka minut, aż nabierze bogatego karmelowo-złotego odcienia. Następnie usuń cebulę i zalej wrzącym olejem marchew. 
  • Do surówki dodaj ocet i, jeśli chcesz, trochę sosu sojowego. Dodaj także uprażony na suchej patelni sezam. Wszystko dobrze wymieszaj. 
  • Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. 
  • Jak tylko marchewka ostygnie, możesz podać ją do stołu. Po "przegryzieniu się" w lodwóce jest jeszcze smaczniejsza.
  • Koreańska surówka z marchewki jest gotowa! Smacznego!
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zobacz GALERIĘ  z innymi przepisami na surówki z marchewki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej