Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem oraz korniszonem to soczysta i pełna smaku surówka. Nie bójcie się eksperymentować i mieszajcie młodą kapustę z różnymi warzywami i sosami. Cieszcie się ich świeżością i chrupkością!
Coleslaw - surówka z kapusty
Coleslaw, czyli surówka z kapusty w majonezowym sosie to najpopularniejsza surówka świata. Dlaczego? Bo jest chrupka i soczysta. Idealnie pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów na:
Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata
Coleslaw z czerwonej kapusty i marchewki
Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy
SKŁADNIKI
- 2 duże buraki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na wiórki
- 2 duże marchewki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na wiórki
- 4-6 korniszonów, drobno pokrojonych w kostkę
- 1/4 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 mała młoda kapusta, zszatkowana
- 1 łyżka bazylii, posiekana
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekana
- 1 łyżka szczypioru, pokrojonego
- 1 łyżka rodzynek
- 1/2 szklanki octu w którym marynowały się korniszony
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli lub do smaku
- 3 łyżki cukru lub miodu lub do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj razem lub zmiksuj.
- Wymieszaj zszatkowane i starte warzywa: kapustę, marchew, buraki oraz pokrojone korniszony, rodzynki i świeże zioła.
- Warzywa polej sosem. Wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.