Jest pyszna, zdrowa i pobudza metabolizm. Ta witaminowa sałatka to dietetyczny hit
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jarmuż to prawdopodobnie najzdrowsze warzywo na świecie. Doskonale sprawdza się w sałatkach i wraz z kilkoma składnikami tworzy pyszne i zdrowe dania. Właśnie taka jest witaminowa sałatka z jarmużem wzbogacona pieczoną dynią i awokado. To łatwy przepis, który przypadnie do smaku nie tylko fanom zdrowego odżywiania. Idealnie sprawdza się na diecie. Oto przepis na pyszną witaminową sałatkę z jarmużem.
Co dodać do sałatki z jarmużu?
Witaminowa sałatka z warzyw, na którą przepis znajdziecie poniżej, to połączenie kilku prostych składników. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego smacznego i zdrowego dania są łatwo dostępne. Wyróżniają się znakomitym smakiem i bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto wprowadzić je do diety, ponieważ dbają o prawidłową wagę i szczupłą sylwetkę.
Co dobrze komponuje się z jarmużem? W tej smakowitej sałatce znalazły się zdrowe składniki, które idealnie łączą się z zielonymi liśćmi tej odmiany kapusty. Lista niezbędnych produktów obejmuje więc takie artykuły spożywcze jak:
- jarmuż
- dynia
- awokado
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka
Uzupełnieniem witaminowej sałatki z jarmużem jest aromatyczny sos. Przyrządza się go na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego z dodatkiem świeżego imbiru, czosnku, miodu i przypraw.
Jak zrobić witaminową sałatkę z jarmużem?
Przepis na pyszną i zdrową sałatkę, w której jarmuż gra główną rolę, jest prosty. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu, ponieważ do sałatki dodaje się dynię pieczoną w piekarniku. Można też wykorzystać kawałki pieczonej dyni, które zostały z poprzedniego dnia lub innej potrawy.
Jak więc robi się pyszną i zdrową sałatkę witaminową z jarmużu i awokado? Postępując według tego przepisu, sałatka wyjdzie za pierwszym razem i zauroczy wybornym smakiem.
- 1. krok – upieczenie dyni w piekarniku
- 2. krok – przygotowanie sosu
- 3. krok – wymieszanie jarmużu z połową sosu
- 4. krok – dodanie dyni i awokado, skropienie sałatki pozostałym sosem
Jak podawać witaminową sałatkę z jarmużem?
Pyszna i mega zdrowa sałatka z jarmużem to świetnie małe danie, które ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie smakuje na drugie śniadanie i na kolację. Można zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Sprawdzi się też na domowej imprezie lub jako przystawka przed rodzinnym obiadem.
Pełna zdrowych składników sałatka witaminowa z jarmużem przypadnie do gustu nie tylko fanom zbilansowanego odżywiania. Produkty, z których się ją przyrządza, są polecane przez specjalistów podczas diety odchudzającej. Jarmuż jest warzywem pełnym witamin i minerałów, a jego wartość kaloryczna jest niska. Garść tych zielonych liści o wadze 20 g to tylko 7 kcal. Dodatkową zaletą jarmużu jest to, że przyspiesza metabolizm i pobudza jelita do pracy. Jest więc idealnym składnikiem potraw podczas zrzucania zbędnych kilogramów.
SKŁADNIKI
- 100 g dyni
- 1 pęczek jarmużu
- 1 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz
sos:- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i miodem. Dodać obrany i starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
- Umyty i osuszony jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i wlać połowę sosu. Wymieszać.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki lub w plasterki awokado i pieczoną dynię. Skropić pozostały sos.
- Podawać na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąskę.