Jest pyszna, zdrowa i pobudza metabolizm. Ta witaminowa sałatka to dietetyczny hit

sałatka witaminowa z jarmużem
Autor: Shutterstock Jest pyszna, zdrowa i pobudza metabolizm. Ta witaminowa sałatka to dietetyczny hit
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jarmuż to prawdopodobnie najzdrowsze warzywo na świecie. Doskonale sprawdza się w sałatkach i wraz z kilkoma składnikami tworzy pyszne i zdrowe dania. Właśnie taka jest witaminowa sałatka z jarmużem wzbogacona pieczoną dynią i awokado. To łatwy przepis, który przypadnie do smaku nie tylko fanom zdrowego odżywiania. Idealnie sprawdza się na diecie. Oto przepis na pyszną witaminową sałatkę z jarmużem.

Co dodać do sałatki z jarmużu?

Witaminowa sałatka z warzyw, na którą przepis znajdziecie poniżej, to połączenie kilku prostych składników. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego smacznego i zdrowego dania są łatwo dostępne. Wyróżniają się znakomitym smakiem i bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto wprowadzić je do diety, ponieważ dbają o prawidłową wagę i szczupłą sylwetkę.

Co dobrze komponuje się z jarmużem? W tej smakowitej sałatce znalazły się zdrowe składniki, które idealnie łączą się z zielonymi liśćmi tej odmiany kapusty. Lista niezbędnych produktów obejmuje więc takie artykuły spożywcze jak:

  • jarmuż
  • dynia
  • awokado
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka

Uzupełnieniem witaminowej sałatki z jarmużem jest aromatyczny sos. Przyrządza się go na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego z dodatkiem świeżego imbiru, czosnku, miodu i przypraw.

Jak zrobić witaminową sałatkę z jarmużem?

Przepis na pyszną i zdrową sałatkę, w której jarmuż gra główną rolę, jest prosty. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu, ponieważ do sałatki dodaje się dynię pieczoną w piekarniku. Można też wykorzystać kawałki pieczonej dyni, które zostały z poprzedniego dnia lub innej potrawy.

Jak więc robi się pyszną i zdrową sałatkę witaminową z jarmużu i awokado? Postępując według tego przepisu, sałatka wyjdzie za pierwszym razem i zauroczy wybornym smakiem.

  • 1. krok – upieczenie dyni w piekarniku
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – wymieszanie jarmużu z połową sosu
  • 4. krok – dodanie dyni i awokado, skropienie sałatki pozostałym sosem

Jak podawać witaminową sałatkę z jarmużem?

Pyszna i mega zdrowa sałatka z jarmużem to świetnie małe danie, które ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie smakuje na drugie śniadanie i na kolację. Można zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Sprawdzi się też na domowej imprezie lub jako przystawka przed rodzinnym obiadem.

Pełna zdrowych składników sałatka witaminowa z jarmużem przypadnie do gustu nie tylko fanom zbilansowanego odżywiania. Produkty, z których się ją przyrządza, są polecane przez specjalistów podczas diety odchudzającej. Jarmuż jest warzywem pełnym witamin i minerałów, a jego wartość kaloryczna jest niska. Garść tych zielonych liści o wadze 20 g to tylko 7 kcal. Dodatkową zaletą jarmużu jest to, że przyspiesza metabolizm i pobudza jelita do pracy. Jest więc idealnym składnikiem potraw podczas zrzucania zbędnych kilogramów.

SKŁADNIKI

  • 100 g dyni
  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i miodem. Dodać obrany i starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Umyty i osuszony jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i wlać połowę sosu. Wymieszać.
  • Dodać pokrojone na mniejsze kawałki lub w plasterki awokado i pieczoną dynię. Skropić pozostały sos.
  • Podawać na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej