Jarmuż z buraczkami: sałatka na ciepło

Jarmuż z buraczkami
Autor: Shutterstock Zarówno buraki, jak i jarmuż to skarbnica wartości odżywczych
łatwy
25 min
4

Jarmuż z buraczkami to danie na ciepło, które można podać do obiadu np. zamiast surówki. W przepisie wykorzystujemy dwa bardzo zdrowe warzywa, które tworzą intrygujące połączenie smakowe. Sprawdź, jak zrobić jarmuż z buraczkami!

SKŁADNIKI

  • 8 liści jarmużu
  • 4 nieduże buraczki
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone w kostkę buraki duś na oliwie pod przykryciem na ok. 15 minut.
  • Dodaj rozdrobniony jarmuż, posiekaną dymkę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i jeszcze duś, aż buraki będą miękkie.
  • Podawaj na ciepło do dania głównego.