Jaka surówka do ryby? Najlepsza surówka z kapusty!

Surówka z kiszonej kapusty do ryby
Autor: Shutterstock.com Surówka do ryby z kiszonej kapusty, jabłka i zielonego groszku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Do smażonej ryby najlepiej pasuje wyrazista surówka z kiszonej kapusty. Jest kwaśna, chrupka i soczysta. Uwielbiam taką. Pomysł na tę konkretną surówkę powstał z potrzeby chwili. Miałam do zagospodarowania pół puszki zielonego groszku i niewiele się zastanawiając dodałam jej zawartość do kapusty kiszonej. Uzupełniłam ten zestaw słodkim jabłkiem. I tak powstała genialna surówka do ryby. Nic więcej nie potrzeba. Częstujcie się przepisem! 

SKŁADNIKI

  • 500 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
  • 1/2 puszki lub 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1-2 łyżki oliwy lub dobrego oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiszoną kapustę pokroić i przełożyć do salaterki. Posypać cukrem. Niech się powoli rozpuszcza.
  • Jabłko pokroić w kostkę. Zazwyczaj nie obieram jabłka, bo skórka to dodatkowe źródło błonnika i witamin ukrytych pod nią. Dodać jabłko do salaterki. 
  • Groszek zielony odcedzić z zalewy. Pozostawić na sitko do osączenia. Przełożyć do salaterki.
  • Natkę pietruszki posiekać. Oprócz tego, że doda barw do surówki, natka pietruszki to dobre źródło witamin z grupy B, które w obecności kwasu i tłuszczu są lepiej przyswajane. Posiekaną natkę dodać do salaterki.
  • Zawartość salaterki skropić oliwą. Najlejpiej z pierwszego tłoczenia, bo jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Można oliwę zastąpić dobrej jakości olejem roślinnym. Wszystko razem wymieszać. 
  • Surówkę można odstawić na 15 minut, aby smaki się wymieszały lub podać od razu. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz GALERIĘ: Surówki obiadowe − 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej