Jaka surówka do ryby? Najlepsza surówka z kapusty!
2021-12-14
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Do smażonej ryby najlepiej pasuje wyrazista surówka z kiszonej kapusty. Jest kwaśna, chrupka i soczysta. Uwielbiam taką. Pomysł na tę konkretną surówkę powstał z potrzeby chwili. Miałam do zagospodarowania pół puszki zielonego groszku i niewiele się zastanawiając dodałam jej zawartość do kapusty kiszonej. Uzupełniłam ten zestaw słodkim jabłkiem. I tak powstała genialna surówka do ryby. Nic więcej nie potrzeba. Częstujcie się przepisem!
SKŁADNIKI
- 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- 1 jabłko, pokrojone w kostkę
- 1/2 puszki lub 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1-2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiszoną kapustę pokroić i przełożyć do salaterki. Posypać cukrem. Niech się powoli rozpuszcza.
- Jabłko pokroić w kostkę. Zazwyczaj nie obieram jabłka, bo skórka to dodatkowe źródło błonnika i witamin ukrytych pod nią. Dodać jabłko do salaterki.
- Groszek zielony odcedzić z zalewy. Pozostawić na sitko do osączenia. Przełożyć do salaterki.
- Natkę pietruszki posiekać. Oprócz tego, że doda barw do surówki, natka pietruszki to dobre źródło witamin z grupy B, które w obecności kwasu i tłuszczu są lepiej przyswajane. Posiekaną natkę dodać do salaterki.
- Zawartość salaterki skropić oliwą. Najlejpiej z pierwszego tłoczenia, bo jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Można oliwę zastąpić dobrej jakości olejem roślinnym. Wszystko razem wymieszać.
- Surówkę można odstawić na 15 minut, aby smaki się wymieszały lub podać od razu. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?