Elegancka surówka z kapusty, ogórka i kopru włoskiego [fenkułu]
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy surówka z kapusty może być elegancka? Oto przepis na surówkę kapuścianą o zrównoważonym, czystym i świeżym smaku. Elegancką, a nawet wytworną dzięki dodatkom. Chrupiąca surówka jest soczysta dzięki ogórkowi. Fenkuł nadaje jej niepowtarzalny słodki i anyżkowy aromat. Naprawdę nie ma lepszej sałatki obiadowej z kapusty! Polecam tę chrupką i rześką surówkę z zielonych warzyw!
Jakie sosy pasują do surówki z kapusty?
Warto czasem zboczyć z utartych szlaków i zwykłą kapustę potraktować nowym dressingiem. Zastanawiasz się, co wybrać? Specjalnie dla Ciebie wybrałam kilka zaskakujących smaków, które podkreślą chrupkość i świeżość kapusty:
Szalotkowy winegret - przepis na atrakcyjny sos!
Dressing jogurtowy - lekki i zdrowy
Sos z awokado do sałat i sałatek
SKŁADNIKI
- Na elegancką surówkę z kapusty:
- 300 g kapusty
- 1 łodyga kopru włoskiego
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czubata łyżka kopru zwyczajnego, posiekanego
- Na sos do surówki:
- 45 ml (3 łyżki) miodu płynnego
- 60 ml (4 łyżki) octu winnego
- 100 ml oliwy lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę i cebulę kopru włoskiego pokroić na cienkie paseczki. Najlepiej na szatkownicy lub mandolinie. Piórka kopru włoskiego również posiekać. Zdrewniałe łodygi fenkuły odrzucić.
- Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki.
- Koperek, ten zwykły, kupowany na pęczki, posiekać drobno.
- Z podanych składników zmiksować sos do surówki.
- Wszystkie składniki tej eleganckiej sałatki wymieszać. Polać sosem i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Tak przygotowaną surówkę kapuścianą z ogórkiem i fenkułem podajemy praktycznie do wszystkiego.