Elegancka surówka z kapusty, ogórka i kopru włoskiego [fenkułu]

Elegancka surówka z kapusty, ogórka i kopru włoskiego [fenkułu]
Autor: Shutterstock.com Talerz surówki z kapusty, ogórka i kopru włoskiego (fenkułu) z winegretem miodowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy surówka z kapusty może być elegancka? Oto przepis na surówkę kapuścianą o zrównoważonym, czystym i świeżym smaku. Elegancką, a nawet wytworną dzięki dodatkom. Chrupiąca surówka jest soczysta dzięki ogórkowi. Fenkuł nadaje jej niepowtarzalny słodki i anyżkowy aromat. Naprawdę nie ma lepszej sałatki obiadowej z kapusty! Polecam tę chrupką i rześką surówkę z zielonych warzyw! 

Jakie sosy pasują do surówki z kapusty?

Warto czasem zboczyć z utartych szlaków i zwykłą kapustę potraktować nowym dressingiem. Zastanawiasz się, co wybrać? Specjalnie dla Ciebie wybrałam kilka zaskakujących smaków, które podkreślą chrupkość i świeżość kapusty:

Szalotkowy winegret - przepis na atrakcyjny sos!

Dressing jogurtowy - lekki i zdrowy

Sos z awokado do sałat i sałatek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę i cebulę kopru włoskiego pokroić na cienkie paseczki. Najlepiej na szatkownicy lub mandolinie. Piórka kopru włoskiego również posiekać. Zdrewniałe łodygi fenkuły odrzucić. 
  • Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki. 
  • Koperek, ten zwykły, kupowany na pęczki, posiekać drobno. 
  • Z podanych składników zmiksować sos do surówki.
  • Wszystkie składniki tej eleganckiej sałatki wymieszać. Polać sosem i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Tak przygotowaną surówkę kapuścianą z ogórkiem i fenkułem podajemy praktycznie do wszystkiego. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej