Cudownie zdrowa surówka z ogórków małosolnych: prosty przepis na pyszności

Cudownie zdrowa surówka z ogórków małosolnych: prosty przepis na pyszności
Autor: Shutterstock Ogórki małosolne smakują świetnie nie tylko solo, ale też w surówkach
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z ogórków małosolnych to idealny sposób na wykorzystanie małosolnych - gdy przypadkiem zrobimy ich za dużo i nie chcemy, by  nam się ukisiły. Surówka jest  przepyszna, bardzo orzeźwiająca i zdrowa. Idealnie pasuje nie tylko do obiadu, ale też do dań z grilla.

SKŁADNIKI

  • 5-6 ogórków małosolnych
  • 1 cebula cukrowa
  • paczka salaty (może być mieszanka lub jednorodna sałata)
  • 3 pomidory
  • 1 dorodna papryka
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę włożyć do miski
  • Ogórki pokroić w plasterki, pomidory w cząstki.
  • Paprykę pokroić w grubsze paski, a cebulę w cienkie półplasterki.
  • Pokrojone warzywa wymieszać z sałatą, polać sosem winegret, wymieszać.  Ewentualnie doprawić do smaku, nie żałować pieprzu, który wybitnie pasuje do tej sałatki.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej