Coleslaw inaczej: przepis na surówkę z białej i czerwonej kapusty
2021-03-30
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Coleslaw z białej kapusty i jej czerwonej kapuścianej kuzynki dostarczy wam i waszej rodzinie odpowiedniej dawki witamin. Ta kolorowa surówka kapusty będzie smakowała wszystkim. Pasuje do mielonych kotletów (także burgerów), do dań z grilla, pieczonych mięs, a nawet do gulaszy. Można ją wykorzystać do przygotowania kanapek do szkoły i pracy.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg kapusty białej
- 1/2 kg kapusty czerwonej
- 3 średnie marchewki
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 ml majonezu
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- pół łyżeczki nasion selera (można zastąpić solą selerową, wtedy już nie dosalamy surówki)
- pół łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę bardzo cienko poszatkować nożem lub w malakserze.
- Marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
- Warzywa wymieszać z natką pietruszki, dodać sos przygotowany z majonezu, octu i musztardy, przyprawić i dobrze wymieszać.
- Surówkę odstawić na pół godziny dla przegryzienia składników. Jeszcze lepiej surówkę na obiad przygotować poprzedniego dnia wieczorem i przechować w lodówce.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?