Coleslaw inaczej: przepis na surówkę z białej i czerwonej kapusty

Coleslaw z białej i czerwonej kapusty
Autor: thinkstockphotos.com coleslaw z czerwonej kapusty, przepis na coleslaw z czerwonej kapusty, jak zrobić surówkę coleslaw z czerwonej  kapusty
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Coleslaw z białej kapusty i jej czerwonej kapuścianej kuzynki dostarczy wam i waszej rodzinie odpowiedniej dawki witamin. Ta kolorowa surówka kapusty będzie smakowała wszystkim. Pasuje do mielonych kotletów (także burgerów), do dań z grilla, pieczonych mięs, a nawet do gulaszy. Można ją wykorzystać do przygotowania kanapek do szkoły i pracy. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg kapusty białej
  • 1/2 kg kapusty czerwonej
  • 3 średnie marchewki
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml majonezu
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżeczki nasion selera (można zastąpić solą selerową, wtedy już nie dosalamy surówki)
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę bardzo cienko poszatkować nożem lub w malakserze.
  • Marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
  • Warzywa wymieszać z natką pietruszki, dodać sos przygotowany z majonezu, octu i musztardy, przyprawić i dobrze wymieszać. 
  • Surówkę odstawić na pół godziny dla przegryzienia składników. Jeszcze lepiej surówkę na obiad przygotować poprzedniego dnia wieczorem i przechować w lodówce. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej