Barowa surówka z czerwonej kapusty: wyjątkowo chrupiąca i pyszna!

Barowa surówka z czerwonej kapusty: wyjątkowo chrupiąca i pyszna!
Autor: Shutterstock.com Barowa surówka z czerwonej kapusty: wyjątkowo chrupiąca i pyszna!
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Barowa surówka z czerwonej kapusty jest wyjątkowo chrupiąca i pyszna. Przygotowanie kapuścianej surówki jest szalenie proste. Dodatkowa zaleta obiadowej sałatki, to możliwość zrobienia większej ilości i przechowanie jej w lodówce do pięciu dób. Pyszna słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty jest idealna dla wielbicieli chrupania. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 250 ml przegotowanej wody, gorącej
  • 125 ml (1/2 szklanki) cukru
  • 125 ml oleju
  • 60 ml octu 10%
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. 
  • Wymieszać wodę z cukremi  solą. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać olej i ocet. Zamieszać.
  • Zalewą polać kapustę i wymieszać. Odstwić na 2 godziny. W czasie marynowania kilka razy przemieszać kapustę.
  • Surówkę przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę można przechowywać w lodówce do 5 dni. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Jaka surówka do ryby? Sprawdź 10 przepisów na najlepsze surówki do ryby

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej