Barowa surówka z czerwonej kapusty: wyjątkowo chrupiąca i pyszna!
2022-03-19
łatwy
20 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Barowa surówka z czerwonej kapusty jest wyjątkowo chrupiąca i pyszna. Przygotowanie kapuścianej surówki jest szalenie proste. Dodatkowa zaleta obiadowej sałatki, to możliwość zrobienia większej ilości i przechowanie jej w lodówce do pięciu dób. Pyszna słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty jest idealna dla wielbicieli chrupania.
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej kapusty
- 250 ml przegotowanej wody, gorącej
- 125 ml (1/2 szklanki) cukru
- 125 ml oleju
- 60 ml octu 10%
- 1 łyżka soli kamiennej
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno.
- Wymieszać wodę z cukremi solą. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać olej i ocet. Zamieszać.
- Zalewą polać kapustę i wymieszać. Odstwić na 2 godziny. W czasie marynowania kilka razy przemieszać kapustę.
- Surówkę przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę można przechowywać w lodówce do 5 dni.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?