Ziemniaczana sałatka z zieloną fasolką szparagową na grilla
2021-08-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatki ziemniaczane są sycące i smaczna. Ale ta sałatka nie ma sobie równych! Ziemniaki, fasolka szparagowa i cebula, obtoczone w winegrecie. Prosta w wykonaniu, tak pyszna. Świetny dodatek, który uzupełnia wiele posiłków. Idealny na grilla, pikniki, meczowy wieczór, imprezy i nie tylko!
SKŁADNIKI
- Na ziemniaczaną sałatkę z zieloną fasolką szparagową:
- 800 g ziemniaków – użyj ulubionej odmiany ziemniaków
- 500 g ugotowanej zielonej fasoli
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
- 1 czubata łyżka kaparów w occie
- 1/2 łyżeczki oregano (lub ulubionej mieszanki ziół z oregano)
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 100 g młodych liści szpinaku
- sól i pieprz do smaku
- Na winegret do sałatki ziemniaczanej:
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu spod kaparów
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, można nie obierać, pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Fasolę umyć. Odciąć końce z łodyżką. Pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Ziemniaki i fasolę ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Wystarczy gotować 13-15 minut.
- Ziemniaki i fasolkę szparagową odcedzić. Gorące warzywa przełożyć do miski i zalać winegretem zmiksowanym z oliwy, octu oraz przypraw. Odstawić do ostygnięcia.
- Do warzyw w misce oddać posiekaną cebulę, pokrojone oliwki i kapary. A także oregano i rozdrobniony czosnek. Wymieszać wszystko starannie, ale niezbyt mocno.
- Na koniec dodać liście szpinaku i lekko przemieszać. Porcjować w szklanki lub kubeczki.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?