Ziemniaczana sałatka z zieloną fasolką szparagową na grilla

Ziemniaczana sałatka z zieloną fasolką szparagową na grilla
Autor: Shutterstock.com Sałatka z ziemniaków z zieloną fasolkę podana w kubeczkach - idealna na grilla
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatki ziemniaczane są sycące i smaczna. Ale ta sałatka nie ma sobie równych! Ziemniaki, fasolka szparagowa i cebula, obtoczone w winegrecie. Prosta w wykonaniu, tak pyszna. Świetny dodatek, który uzupełnia wiele posiłków. Idealny na grilla, pikniki, meczowy wieczór, imprezy i nie tylko!

SKŁADNIKI

  • Na ziemniaczaną sałatkę z zieloną fasolką szparagową:
  • 800 g ziemniaków – użyj ulubionej odmiany ziemniaków 
  • 500 g ugotowanej zielonej fasoli 
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
  • 1 czubata łyżka kaparów w occie
  • 1/2 łyżeczki oregano (lub ulubionej mieszanki ziół z oregano)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 g młodych liści szpinaku
  • sól i pieprz do smaku
  • Na winegret do sałatki ziemniaczanej:
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu spod kaparów
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, można nie obierać, pokroić na kawałki wielkości kęsa. 
  • Fasolę umyć. Odciąć końce z łodyżką. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. 
  • Ziemniaki i fasolę ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Wystarczy gotować 13-15 minut.
  • Ziemniaki i fasolkę szparagową odcedzić. Gorące warzywa przełożyć do miski i zalać winegretem zmiksowanym z oliwy, octu oraz przypraw. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do warzyw w misce oddać posiekaną cebulę, pokrojone oliwki i kapary. A także oregano i rozdrobniony czosnek.  Wymieszać wszystko starannie, ale niezbyt mocno. 
  • Na koniec dodać liście szpinaku i lekko przemieszać. Porcjować w szklanki lub kubeczki. 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej