Wegetariańska sałatka na każdą okazję. Zanurz się w azjatyckich smakach

Wegetariańska sałatka na każdą okazję. Zanurz się w azjatyckich smakach
Autor: Shutterstock.com Wegetariańska sałatka na każdą okazję. Zanurz się w azjatyckich smakach
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszna i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z makaronem ramen to idealny sposób na lunch, kolację czy dodatek do grilla. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje doprawdy obłędnie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym daniem.

Wegetariańska sałatka po azjatycku. Warto jej spróbować

Sałatka z makaronem ramen w stylu azjatyckim to pyszne danie, które rozkocha w sobie każdego. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu i nie powinnam nam zając więcej niż kilka minut. 

Możemy ja podawać jako kolacja, drugie śniadanie czy dodatek do obiadu lub grilla - wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Jest to proste do przygotowania danie, które zachwyca intensywnością smaku i aromatów. Co ciekawe, jeśli chcemy możemy nie gotować makaronu. Wówczas będzie ona niesamowicie chrupiącą.

Sałatka ta długo zachowuje świeżość, ma ciekawą teksturę i jest niezwykle uniwersalna. Tak naprawdę możemy do niej dodać wszystko, co znajdziemy w lodówce. Jeśli chcemy, bez problemu możemy dorzucić do niej podsmażone krewetki czy gotowanego kurczaka.

To naprawdę uniwersalny przepis, który sprawdzi się na każdą okazję. Z tą sałatką nie można źle obstawić. Idealny azjatycki powiew na każdą porę dnia. Ta sałatka jest warta wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 2 paczki makaronu błyskawicznego ramen
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 100 g posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebulki dymki, posiekane
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • Sos:
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i sparzamy go przez około 2 minuty.
  • Kapusty siekamy, paprykę kroimy w paseczki, kroimy cebulkę i ścieramy marchewkę.
  • Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z makaronem, orzechami i sezamem.
  • W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
  • Polewamy sosem warzywa.
  • Odstawiamy na około 10 minut.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej