Wegetariańska sałatka na każdą okazję. Zanurz się w azjatyckich smakach

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszna i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z makaronem ramen to idealny sposób na lunch, kolację czy dodatek do grilla. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje doprawdy obłędnie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym daniem.
Wegetariańska sałatka po azjatycku. Warto jej spróbować
Sałatka z makaronem ramen w stylu azjatyckim to pyszne danie, które rozkocha w sobie każdego. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu i nie powinnam nam zając więcej niż kilka minut.
Możemy ja podawać jako kolacja, drugie śniadanie czy dodatek do obiadu lub grilla - wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Jest to proste do przygotowania danie, które zachwyca intensywnością smaku i aromatów. Co ciekawe, jeśli chcemy możemy nie gotować makaronu. Wówczas będzie ona niesamowicie chrupiącą.
Sałatka ta długo zachowuje świeżość, ma ciekawą teksturę i jest niezwykle uniwersalna. Tak naprawdę możemy do niej dodać wszystko, co znajdziemy w lodówce. Jeśli chcemy, bez problemu możemy dorzucić do niej podsmażone krewetki czy gotowanego kurczaka.
To naprawdę uniwersalny przepis, który sprawdzi się na każdą okazję. Z tą sałatką nie można źle obstawić. Idealny azjatycki powiew na każdą porę dnia. Ta sałatka jest warta wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 2 paczki makaronu błyskawicznego ramen
- 100 g kapusty pekińskiej
- 100 g posiekanej czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 cebulki dymki, posiekane
- 1/3 szklanki posiekanych migdałów
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- Sos:
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i sparzamy go przez około 2 minuty.
- Kapusty siekamy, paprykę kroimy w paseczki, kroimy cebulkę i ścieramy marchewkę.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z makaronem, orzechami i sezamem.
- W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
- Polewamy sosem warzywa.
- Odstawiamy na około 10 minut.