Tajska siekana sałatka z kurczakiem i orzeszkami. Smak i tekstura, które urzekają

Tajska sałatka z siekanych warzyw i kurczaka.
Autor: Shutterstock Tajska sałatka z siekanych warzyw i kurczaka jest bardzo smaczna i sycąca.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Co się stanie kiedy do zwykłej sałatki colesław dodasz szarpanego kurczaka i nieco orientalnych dodatków? Powstanie niesamowicie smaczna, sycąca i chrupiąca sałatka, wypełniona zdrowymi składnikami. Spróbuj choć raz, potem wracaj do tego przepisu zawsze, kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę.

SKŁADNIKI

  • 0,5 niedużej główki kapusty białej  lub pekińskiej
  • 1 brokuł
  • 2 średnie marchewki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 2 gotowane, pieczone lub smażone piersi z kurczaka
  • 1 limonka
  • 1 garść posiekanych orzechów
  • Sos:
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyża octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta imbiru mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki sosu dokładnie zblendować na gładko. Odstawić.
  • Kapustę oczyścić, usunąć głąb i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Brokuła i paprykę umyć, osuszyć i również zetrzeć. Marchew i ogórka obrać i zetrzeć.
  • Wszystkie warzywa można też bardzo drobno posiekać, ale zajmuje to więcej czasu.
  • Szczypior i kolendrę umyć, osuszyć i posiekać drobno.
  • Pierś kurczaka poszarpać na cienkie włókienka, pokroić, żeby nie były zbyt długie.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszać, skropić sokiem z limonki i polać sosem.
  • Wierzch sałatki udekorować siekanymi orzechami.
  • Jeśli zostanie nieco sosu można go wlać do zakręcanego szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce. Wykorzystać w ciągu tygodnia.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem

Galeria: Surówki z kapusty pekińskiej

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej