Tajska siekana sałatka z kurczakiem i orzeszkami. Smak i tekstura, które urzekają
2022-09-19
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Co się stanie kiedy do zwykłej sałatki colesław dodasz szarpanego kurczaka i nieco orientalnych dodatków? Powstanie niesamowicie smaczna, sycąca i chrupiąca sałatka, wypełniona zdrowymi składnikami. Spróbuj choć raz, potem wracaj do tego przepisu zawsze, kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę.
SKŁADNIKI
- 0,5 niedużej główki kapusty białej lub pekińskiej
- 1 brokuł
- 2 średnie marchewki
- 1 zielony ogórek
- 1 pęczek szczypioru
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 pęczka kolendry
- 2 gotowane, pieczone lub smażone piersi z kurczaka
- 1 limonka
- 1 garść posiekanych orzechów
- Sos:
- 0,5 szklanki mleka kokosowego z puszki
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyża octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta imbiru mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki sosu dokładnie zblendować na gładko. Odstawić.
- Kapustę oczyścić, usunąć głąb i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Brokuła i paprykę umyć, osuszyć i również zetrzeć. Marchew i ogórka obrać i zetrzeć.
- Wszystkie warzywa można też bardzo drobno posiekać, ale zajmuje to więcej czasu.
- Szczypior i kolendrę umyć, osuszyć i posiekać drobno.
- Pierś kurczaka poszarpać na cienkie włókienka, pokroić, żeby nie były zbyt długie.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać, skropić sokiem z limonki i polać sosem.
- Wierzch sałatki udekorować siekanymi orzechami.
- Jeśli zostanie nieco sosu można go wlać do zakręcanego szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce. Wykorzystać w ciągu tygodnia.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem