Sałatka z pieczonego kalafiora i ziemniaków
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kalafiora można jeść na surowo, maczając w dipie lub sosie do sałatek. Surowe różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, gotowane są składnikiem zup, zapiekanek oraz tart.
Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.
SKŁADNIKI
- średni kalafior podzielony na różyczki
- 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych na ćwiartki
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka granulowanego czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- cebula pokrojona w piórka
- 300 g pomidorków koktajlowych
- Sos szczypiorkowy:
- pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki kalafiora i ziemniaków polać olejem, wymieszać. Oprószyć przyprawami: czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę z kalafiorem i ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 25 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie, a oba warzywa lekko się przyrumienią.
- Przygotować sos szczypiorkowy – wymieszać 2 łyżki szczypioru, dodać sól i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut. Następnie wlać ocet, wodę i olej, dobrze wymieszać.
- Gorące kawałki kalafiora i ziemniaków przełożyć do miski. Dodać pomidorki, cebulę i pozostały szczypior, delikatnie przemieszać. Polać sosem szczypiorkowym. Odstawić na 10 minut. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu.