Sałatka z młodych ziemniaków z kindziukiem, marynowaną cebulką i ziołami: przepis Agaty Wojdy
2021-03-31
łatwy
35 min
4
Młode ziemniaki kuszą swym słodkawym smakiem i delikatną konsystencją do testowania nowych kulinarnych pomysłów. Ta sałatka ziemniaczana, według przepisu Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto, idealnie pasuje do dań z grilla. Może być też samodzielnym daniem na lunch czy kolację. Oglądaj Smaki Agaty i inspiruj się!
Zobacz WIDEO i sprawdź, jak to robi Agata Wojda!
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych małych oczyszczonych ziemniaków
- 20 cieniutkich plasterków prawdziwego kindziuka
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
- 3 główki czosnku
- 3 średnie czerwone cebule
- 3 łyżki gęstego greckiego lub bałkańskiego jogurtu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczka chrzanu
- 1duży pęczek koperku
- 1 duży pęczek drobnego szczypiorku
- 100 ml octu winnego jasnego
- 2 łyżki cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- W czasie gdy piekarnik się grzeje, ziemniaki przerzucamy do miski, dodajemy zgnieciony czosnek, miód, sos sojowy, pieprz młotkowany i dokładnie razem mieszamy. Przekładamy na blaszkę i pieczemy do miękkości.
- Do garnuszka wlewamy ocet, dodajemy cukier i redukujemy do połowy. Cebulę kroimy w plasterki, zalewamy ciepłym octem, odstawiamy na 30 minut.
- Mieszamy jogurt, chrzan i majonez dodając połowę drobno posiekanego kopru i szczypiorku. Doprawiamy solą.
- Na suchej patelni prażymy na chrupiąco plasterki kindziuka.
- Ciepłe dodajemy do upieczonych ziemniaków (możemy je pokroić w plastry lub lekko zgnieść ręką jeśli są niewielkie), dodajemy resztę posiekanych ziół i cebulę wyjętą z zalewy.
- Delikatnie mieszamy i serwujemy z łyżką jogurtowego sosu oraz np. sadzonym jajkiem.