Sałatka z młodych ziemniaków z kindziukiem, marynowaną cebulką i ziołami: przepis Agaty Wojdy

2018-05-28
Agata Wojda
Sałatka z młodych ziemniaków z kindziukiem, marynowaną cebulką i ziołami: przepis Agaty Wojdy
Autor: Leszek Molski Młode ziemniaki fenomenalnie smakują w sałatce!
łatwy
35 min
4

Młode ziemniaki kuszą swym słodkawym smakiem i delikatną konsystencją do testowania nowych  kulinarnych  pomysłów. Ta sałatka ziemniaczana, według przepisu  Agaty  Wojdy, szefowej  kuchni hotelu Bellotto, idealnie pasuje do dań z grilla. Może być też samodzielnym daniem na lunch czy  kolację. Oglądaj  Smaki Agaty i inspiruj się!

Zobacz WIDEO i sprawdź, jak to  robi Agata Wojda!

 

Składniki

1 kg młodych małych oczyszczonych ziemniaków

20 cieniutkich plasterków prawdziwego kindziuka

5 łyżek sosu sojowego

3 łyżki płynnego miodu

1 łyżeczka młotkowanego pieprzu

3 główki czosnku

3 średnie czerwone cebule

3 łyżki gęstego greckiego lub bałkańskiego jogurtu

3 łyżki oleju

1 łyżka majonezu

2 łyżeczka chrzanu

1duży pęczek koperku

1 duży pęczek drobnego szczypiorku

100 ml octu winnego jasnego

2 łyżki cukru

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

W czasie gdy piekarnik się grzeje, ziemniaki przerzucamy do miski, dodajemy zgnieciony czosnek, miód, sos sojowy, pieprz młotkowany i dokładnie razem mieszamy. Przekładamy na blaszkę i pieczemy do miękkości.

Do garnuszka wlewamy ocet, dodajemy cukier i redukujemy do połowy. Cebulę kroimy w plasterki, zalewamy ciepłym octem, odstawiamy na 30 minut.

Mieszamy jogurt, chrzan i majonez dodając połowę drobno posiekanego kopru i szczypiorku. Doprawiamy solą.

Na suchej patelni prażymy na chrupiąco plasterki kindziuka.

Ciepłe dodajemy do upieczonych ziemniaków (możemy je pokroić w plastry lub lekko zgnieść ręką jeśli są niewielkie), dodajemy resztę posiekanych ziół i cebulę wyjętą z zalewy.

Delikatnie mieszamy i serwujemy z łyżką jogurtowego sosu oraz np. sadzonym jajkiem.

Agata Wojda