Sałatka z makaronu ryżowego i pieczarek. Dodaj jeden prosty składnik, a wyjdzie przepyszna
2022-10-05
łatwy
25 min
4
Makaron orzo, czyli drony pszenny makron w kształcie ziarenek ryżu to jeden z moich ulubionych "wypełniaczy" sałatek. Jego delikatne, drobne ziarenka są bardzo smaczne i świetnie łącza się z innymi składnikami sałatki. Sałatka z makaronu ryżowego i pieczarek to z kolei jedna z moich ulubionych sałatek, ale pod jednym warunkiem - że ma w domu pestki słonecznika. Delikatnie podprażone przenoszą smak przekąski na wyższy poziom.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanego makaronu w kształcie ryżu
- 0,5 kg pieczarek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 ogórków konserwowych
- 4-5 łyżek ziaren słonecznika
- 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki lub kosteczkę, przesmażyć na maśle lub oleju. Wystudzić.
- Groszek osączyć z zalewy i razem z pieczarkami dodać do makaronu. Dodać tez drobno posiekana zieleninę.
- Ogórki pokroić w kosteczkę, lub jeśli są malutkie w plasterki. Dodać do sałatki.
- Dodać majonez, aby połączył składniki. Wymieszać. Całość przyprawić sola i pieprzem.
- A teraz clue programu. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć.
- Prażonym słonecznikiem obficie posypać sałatkę przed podaniem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?