Sałatka ryżowa ze słonecznikiem i ananasem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Słoneczna sałatka na ciepłe i chłodniejsze dni. Delikatny ryż świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym ananasem, seler naciowy dodaje odświeżającej nuty, a pestki słonecznika przyjemnie chrupią.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki nasion słonecznika
- Sos:
- 3 łyżki siekanego świeżego estragonu
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki oleju sojowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Selera umyć i pokroić w plasterki.
- Ananasa osączyć i pokroić w kostkę, groszek osączyć i przepłukać.
- Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Olej wymieszać z sokiem z cytryny, dodać otartą skórkę, estragon, pieprz i sól. Wymieszać.
- Wymieszać ryż, ananasa, selera i ziarno słonecznika, zalać sosem i odstawić do lodówki na godzinę.