Sałatka kartoflana z kwaśną śmietaną i koperkiem
2022-04-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka kartoflana z kwaśną śmietaną i koperkiem jest idealna w cieplejsze dni. Połączenie młodych ziemniaków z kwaśną śmietaną i przyprawami absolutnie uzależnia. Ziemniaczana sałatka po prostu znika z talerzy w niesamowitym tempie. Koniecznie wypróbujcie ten łatwyprzepis na doskonałość samą w sobie!
SKŁADNIKI
- Na sałatkę ziemniaczaną:
- 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki
- 1 łyżeczka soli
- Na sos do sałatki kartoflanej:
- 1 cebula, pokrojona na cienkie talarki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka (250 ml) śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku, posiekany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młodych ziemniaków nie obierać, jedynie dobrze umyć i wyszorować skórkę. Pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Ziemniaki zalać wodą. Zagotować. Gdy woda zawrze posolić. Gotować około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą gotowe.
- Ziemniaki odcedzić, pozostawić na durszlaku do całkowitego wystygnięcia.
- Pokrojoną cebulę wymieszać z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut.
- Do śmietany dodać musztardę. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Sosem polać ziemniaki i wymieszać. Dodać cebulę, koperek i ponownie delikatnie przemieszać.
- Podawać do grillowanych lub smażonych dań. Smacznego!
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie