Sałatka kartoflana z kwaśną śmietaną i koperkiem

Sałatka kartoflana z kwaśną śmietaną i koperkiem
Autor: Shutterstock.com Sałatka kartoflana z kwaśną śmietaną i koperkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka kartoflana z kwaśną śmietaną i koperkiem jest idealna w cieplejsze dni. Połączenie młodych ziemniaków z kwaśną śmietaną i przyprawami absolutnie uzależnia. Ziemniaczana sałatka po prostu znika z talerzy w niesamowitym tempie. Koniecznie wypróbujcie ten łatwyprzepis na doskonałość samą w sobie! 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę ziemniaczaną:
  • 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • Na sos do sałatki kartoflanej:
  • 1 cebula, pokrojona na cienkie talarki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka (250 ml) śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek koperku, posiekany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Młodych ziemniaków nie obierać, jedynie dobrze umyć i wyszorować skórkę. Pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • Ziemniaki zalać wodą. Zagotować. Gdy woda zawrze posolić. Gotować około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą gotowe.
  • Ziemniaki odcedzić, pozostawić na durszlaku do całkowitego wystygnięcia. 
  • Pokrojoną cebulę wymieszać z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut.
  • Do śmietany dodać musztardę. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
  • Sosem polać ziemniaki i wymieszać. Dodać cebulę, koperek i ponownie delikatnie przemieszać.
  • Podawać do grillowanych lub smażonych dań. Smacznego! 
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej