Najprostsza sałatka z fasoli - przepis nie tylko dla wegetarian

Najprostsza sałatka z fasoli - przepis nie tylko dla wegetarian
Autor: Shutterstock Tę sałatkę z fasoli można wzbogacić dodając do niej śledzia, tuńczyka z puszki, albo drobno pokrojoną paprykę czy ogórki konserwowe.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tę najprostszą sałatkę z fasoli przygotowuję zazwyczaj, gdy jesienią na straganach pojawia się świeża, dopiero wyłuskana fasola. Ale doskonała jest  także z fasoli, która już wyschła albo nawet z fasoli z puszki - wtedy  robi się ją rzeczywiście błyskawicznie. Ja najbardziej lubię wersję pierwszą, ale nie pogardzę też i drugą i trzecią.

Gdy przygotowuję tę sałatkę z fasoli, którą samodzielnie gotowałam, pozostałe jej składniki (poza zieleniną) dodaję do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej fasoli. Dlaczego? Taka ciepła fasola znakomicie wchłania pozostałe smaki i jest  jeszcze pyszniejsza.

SKŁADNIKI

  • 200 g fasoli
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 1-2 łyżki musztardy
  • łyżeczka cząbru
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę ugotować i ostudzić.
  • Cebulę pokroić w kostkę, dodać do fasoli.
  • Dodać przyprawy, musztardę i oliwę, wymieszać. Posypać ulubioną zieleniną.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej