Najprostsza sałatka z fasoli - przepis nie tylko dla wegetarian
2021-09-28
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tę najprostszą sałatkę z fasoli przygotowuję zazwyczaj, gdy jesienią na straganach pojawia się świeża, dopiero wyłuskana fasola. Ale doskonała jest także z fasoli, która już wyschła albo nawet z fasoli z puszki - wtedy robi się ją rzeczywiście błyskawicznie. Ja najbardziej lubię wersję pierwszą, ale nie pogardzę też i drugą i trzecią.
Gdy przygotowuję tę sałatkę z fasoli, którą samodzielnie gotowałam, pozostałe jej składniki (poza zieleniną) dodaję do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej fasoli. Dlaczego? Taka ciepła fasola znakomicie wchłania pozostałe smaki i jest jeszcze pyszniejsza.
SKŁADNIKI
- 200 g fasoli
- 2 średnie cebule czerwone
- 1-2 łyżki musztardy
- łyżeczka cząbru
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę ugotować i ostudzić.
- Cebulę pokroić w kostkę, dodać do fasoli.
- Dodać przyprawy, musztardę i oliwę, wymieszać. Posypać ulubioną zieleniną.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?