Meksykańska sałatka makaronowa - jedz schłodzoną to nie przytyjesz!

Meksykańska sałatka makaronowa - jedz schłodzoną to nie przytyjesz!
Autor: Shutterstock.com Meksykańska sałatka makaronowa - jedz schłodzoną to nie przytyjesz!
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka makaronowa z fasolą, kukurydza, papryką i cebulą to sycąca porcja zdrowych składników. Większość osób obawia się sałatek z makaronem ze względu na obfitość węglowodanów. Jednak ugotowana i schłodzona skrobia zmienia swoją strukturę i po zjedzeniu nie wywołuje nagłego wyrzutu insuliny. Dlatego sałatka ze schłodzonego makaronu, ziemniaków, fasoli, ryżu odchudzają! 

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu suchego, świderków lub innej krótkiej formy
  • 1 mała puszka lub 1/2 dużej fasoli czerwonej Kidney
  • 1 mała puszka lub 1/2 dużej kukurydzy konserwowej
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 3 grube szczypiory lubelskie
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Przełożyć do miski.
  • Fasolę i kukurydzę przepłukać pod bieżącą wodą. Osączyć z wilgoci. Wrzucić do miski.
  • Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półkola: najpierw na pół, następnie na półplasterki, które rozdzielić na półkola. Dodać do miski.
  • Szczypior posiekać po skosie. Pomidory przeciąć na pół, za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne, pokroić grubo. Dodać do miski.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Polać oliwą, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać.
  • Podawać od razu lub wstawić do lodówki. Sałatkę można przechowywać do 24 godzin. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej