Meksykańska sałatka makaronowa - jedz schłodzoną to nie przytyjesz!
2022-01-23
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka makaronowa z fasolą, kukurydza, papryką i cebulą to sycąca porcja zdrowych składników. Większość osób obawia się sałatek z makaronem ze względu na obfitość węglowodanów. Jednak ugotowana i schłodzona skrobia zmienia swoją strukturę i po zjedzeniu nie wywołuje nagłego wyrzutu insuliny. Dlatego sałatka ze schłodzonego makaronu, ziemniaków, fasoli, ryżu odchudzają!
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu suchego, świderków lub innej krótkiej formy
- 1 mała puszka lub 1/2 dużej fasoli czerwonej Kidney
- 1 mała puszka lub 1/2 dużej kukurydzy konserwowej
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 3 grube szczypiory lubelskie
- 2 pomidory średniej wielkości
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Przełożyć do miski.
- Fasolę i kukurydzę przepłukać pod bieżącą wodą. Osączyć z wilgoci. Wrzucić do miski.
- Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półkola: najpierw na pół, następnie na półplasterki, które rozdzielić na półkola. Dodać do miski.
- Szczypior posiekać po skosie. Pomidory przeciąć na pół, za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne, pokroić grubo. Dodać do miski.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Polać oliwą, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać.
- Podawać od razu lub wstawić do lodówki. Sałatkę można przechowywać do 24 godzin.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?