Grecka sałatka z dodatkiem tortellini i pesto z suszonych pomidorów. Miks tradycji, który świetnie się sprawdza
2022-10-03
łatwy
20 min
4
Kiedy smaki Grecji spotykają włoskie pyszności może powstać miks, który zachwyci. W tym przepisie tradycyjna grecka sałatka została wzbogacona o włoskie tortellini i znakomite pesto. Razem tworzą znakomity posiłek - lekki, a jednocześnie sycący. Pełen wyrazistych smaków i aromatów, po prostu pyszny.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowych tortellini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ogórek zielony
- 1 garść pomidorów koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 spora czerwona cebula
- 1 garść oliwek kalamata
- Pesto:
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1 szklanka świeżej bazylii
- 1 mała garść migdałów
- 2 łyżki miękkiej fety
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- Do podania (opcjonalnie):
- kruszona feta do dekoracji
- siekana pietruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki pesto zblendować na gładką, jednolitą masę. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Pierożki ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą al dente, odcedzić, przelać zimną woda, dokładnie odsączyć i wymieszać z oliwą z oliwek.
- Ogórka, pomidory i paprykę umyć i pokroić. Cebule obrać i posiekać, oliwki odsączyć z zalewy. Wymieszać z tortellini.
- Do sałatki dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wierzch posypać fetą i siekaną natka pietruszki.
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie