Grecka sałatka z dodatkiem tortellini i pesto z suszonych pomidorów. Miks tradycji, który świetnie się sprawdza

2022-10-03
Sałatka grecka z dodatkiem tortellini
Autor: Shutterstock Sałatka grecka z dodatkiem tortellini to znakomite połączenie dwóch śródziemnomorskich tradycji kulinarnych.
łatwy
20 min
4

Kiedy smaki Grecji spotykają włoskie pyszności może powstać miks, który zachwyci. W tym przepisie tradycyjna grecka sałatka została wzbogacona o włoskie tortellini i znakomite pesto. Razem tworzą znakomity posiłek - lekki, a jednocześnie sycący. Pełen wyrazistych smaków i aromatów, po prostu pyszny.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowych tortellini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ogórek zielony
  • 1 garść pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 spora czerwona cebula
  • 1 garść oliwek kalamata
  • Pesto:
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 1 mała garść migdałów
  • 2 łyżki miękkiej fety
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • Do podania (opcjonalnie):
  • kruszona feta do dekoracji
  • siekana pietruszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki pesto zblendować na gładką, jednolitą masę. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
  • Pierożki ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą al dente, odcedzić, przelać zimną woda, dokładnie odsączyć i wymieszać z oliwą z oliwek.
  • Ogórka, pomidory i paprykę umyć i pokroić. Cebule obrać i posiekać, oliwki odsączyć z zalewy. Wymieszać z tortellini.
  • Do sałatki dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wierzch posypać fetą i siekaną natka pietruszki.
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie

Galeria: Sałatka do pracy - nasze ulubione przepisy