Warstwowa sałatka SUSHI z wędzonego łososia, ryżu i świeżego ogórka

2020-12-29
Warstwowa sałatka SUSHI z wędzonego łososia, ryżu i świeżego ogórka
Autor: Shutterstock Sałatkę można przybrać gotowanymi krewetkami oraz ikrą łososia
łatwy
60 min
4

Warstwowa sałatka w stylu sushi, której bazą jest wędzony łosoś zachwyci każdego imprezowicza. Pożywna i obłędna w smaku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Najważniejsze to zdobycie chrzanu wasabi, ale jeśli go nie kupicie, to wykorzystajcie po prostu nasz krajowy chrzan dla wzmocnienia smaku. 

Składniki

300 g łososia wędzonego na zimno

300 g ryżu

2 świeże ogórki

1 marchew, dość spora

4 jajka rozmiar L

1 cebula

1 pęczek kopru

chrzan wasabi do smaku

350 ml majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Majonez wymieszać z wasabi. Odstawić.

Ryż wymyć, odcedzić. Zalać wodą, na 1 część ryżu wziąć 1,5 części wody. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gdy ryż się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut, aby przestygło.

Marchew i jajka również ugotować. Zetrzeć na tarce każde oddzielnie.

Rybę pokroić na małe kawałki, ogórki w kostkę, cebulę drobno posiekać. Koperek również posiekać.

Układać warstwami: 1 warstwa - ryż, 2 warstwa - ryba, 3 warstwa - koperek, 4 warstwa - cebula, 5 warstwa - ogórek, 6 warstwa - majonez z wasabi, 7 warstwa - gotowana marchew, 8 warstwa - jajka, 9 warstwa - majonez z wasabi.

Sałatkę chłodzić przez 2 godziny i dopiero podawać.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska