Sycąca Pyszotka, czyli makaronowa sałatka z wędzoną rybą

Sycąca Pyszotka, czyli makaronowa sałatka z wędzoną rybą
Autor: Shutterstock Pyszotka to doskonała sałatka ze rybą, która smakuje nawet wybrednym
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Sałatka Pyszotka to danie bardzo łatwe do przygotowania, sycące i zdrowe. Na dodatek ładnie się prezentuje na talerzu. Możesz ją zaserwować domownikom, ale pokochają ją też twoi goście!

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu - grube formy
  • 100 g groszku - mrożonego lub z puszki
  • 200 g wędzonej ryby pozbawionej ości - może być łosoś, pstrąg ale też makrela
  • pół opakowania rukoli lub roszponki (ja wolę wersję z roszponką)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sos winegret
  • do posypania do wyboru - drobno pokrojona natka, koperek lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Można od razu wymieszać z sosem winegret, by makaron nabrał smaku i się nie posklejał
  • Rybę rozdrobnić, cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Groszek z puszki odcedzić i przelać na sitku wrzątkiem. Podobnie można potraktować groszek mrożony, by szybko  go rozmrozić.
  • Roszponkę, cebulę, czosnek, groszek i rybę wymieszać z makaronem, jeśli nie dodaliśmy do niego sosu - teraz polać całość winegretem, posypać zieleniną i podawać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej