Sycąca Pyszotka, czyli makaronowa sałatka z wędzoną rybą
2021-12-01
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Sałatka Pyszotka to danie bardzo łatwe do przygotowania, sycące i zdrowe. Na dodatek ładnie się prezentuje na talerzu. Możesz ją zaserwować domownikom, ale pokochają ją też twoi goście!
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu - grube formy
- 100 g groszku - mrożonego lub z puszki
- 200 g wędzonej ryby pozbawionej ości - może być łosoś, pstrąg ale też makrela
- pół opakowania rukoli lub roszponki (ja wolę wersję z roszponką)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sos winegret
- do posypania do wyboru - drobno pokrojona natka, koperek lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Można od razu wymieszać z sosem winegret, by makaron nabrał smaku i się nie posklejał
- Rybę rozdrobnić, cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Groszek z puszki odcedzić i przelać na sitku wrzątkiem. Podobnie można potraktować groszek mrożony, by szybko go rozmrozić.
- Roszponkę, cebulę, czosnek, groszek i rybę wymieszać z makaronem, jeśli nie dodaliśmy do niego sosu - teraz polać całość winegretem, posypać zieleniną i podawać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?