Sałatka z tuńczykiem i krewetkami - dieta odchudzająca ze smakiem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z tuńczykiem i krewetkami - dieta to przepis który udowadnia, że odchudzać się można ze smakiem i uczuciem sytości. Tuńczyk, krewetki, kapary i owoce cytrusowe na sałacie, polane lekkim jogurtowym sosem to wyrafinowana propozycja zarówno dla tych, którzy liczą kalorie, jak i dla smakoszy owoców morza. Taką sałatkę można podać na świąteczny stół lub jako przekąskę na przyjęcie.
SKŁADNIKI
- SAŁATKA:
- 2 puszki tuńczyka w oleju (w wersji dietetycznej - w sosie własnym)
- 20 dag mrożonych krewetek
- 2 kolby cykorii
- 1 duży czerwony grapefruit
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka kaparów
- SOS:
- 3 łyżki majonezu (light)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (100 g)
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka koniaku lub whisky
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka osączyć z oleju (bądź z sosu własnego) i podzielić na kawałki. Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować i ostudzić. Kapary wymoczyć i osączyć.
- Łodygi selera oczyścić z włókien i pokroić na niewielkie kawałki. Grapefruita podzielić na cząstki, obrać z błon i pokroić. Liście cykorii również cienko posiekać, pamiętając o wycięciu gorzkiego środka.
- Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem i keczupem, dodając alkohol. Doprawić solą i pieprzem.
Rozdrobnione składniki sałatki delikatnie wymieszać i rozłożyć do pucharków lub miseczek. Każdą porcję sałatki polać sosem. - Sałatka najlepiej smakuje z bagietką bądź z grzankami z bułki.