Sałatka z ośmiornicy: przepis na przystawkę

2021-03-29
Sałatka z ośmiornicy: przepis na przystawkę
Autor: Shutterstock Ośmiornica to doskonały produkt do przyrządzania wykwintnych sałatek
łatwy
35 min
4

Sałatka z ośmiornicy zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza owoców morza. Sprawdźcie, jak ją przygotować! Ośmiornice łatwo kupicie w sklepach, warto spróbować!

SKŁADNIKI

  • kilogramowa ośmiornica
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka (przyprawa)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania ośmiornicy. Obij ją tłuczkiem, wywiń głowę jak rękawiczkę na drugą stronę i usuń wnętrzności, odkrój otwór gębowy u nasady macek i usuń gałki oczne.
  • Następnie wrzuć ją do garnka z wodą i octem ( potrzebujesz około filiżanki octu), dorzuć warzywa, posól. Wszystko zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze przez godzinę.
  • Zestaw garnek z kuchenki i pozostaw w nim ośmiornicę aż do wystudzenia (tylko dzięki temu mięso będzie miękkie).
  • Wystudzoną ośmiornicę pokrój w małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz oraz czerwoną paprykę (posyp nią kawałki ugotowanej ośmiornicy).