Sałatka z ośmiornicy: przepis na przystawkę
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sałatka z ośmiornicy zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza owoców morza. Sprawdźcie, jak ją przygotować! Ośmiornice łatwo kupicie w sklepach, warto spróbować!
SKŁADNIKI
- kilogramowa ośmiornica
- marchewka
- seler
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- czerwona papryka (przyprawa)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania ośmiornicy. Obij ją tłuczkiem, wywiń głowę jak rękawiczkę na drugą stronę i usuń wnętrzności, odkrój otwór gębowy u nasady macek i usuń gałki oczne.
- Następnie wrzuć ją do garnka z wodą i octem ( potrzebujesz około filiżanki octu), dorzuć warzywa, posól. Wszystko zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze przez godzinę.
- Zestaw garnek z kuchenki i pozostaw w nim ośmiornicę aż do wystudzenia (tylko dzięki temu mięso będzie miękkie).
- Wystudzoną ośmiornicę pokrój w małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz oraz czerwoną paprykę (posyp nią kawałki ugotowanej ośmiornicy).