Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami - urzekająco pyszna przystawka imprezowa
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami to wykwintna przystawka o nietuzinkowym smaku i aromacie. Można ja przygotować z dorsza lub innej białej ryby. Znakomicie również smakuje zrobiona z krewetek. Ryba i grejpfrut to bardzo zgrany duet, a świeże zioła znakomicie podkreślają tę harmonię.
SKŁADNIKI
- 300 g filetów z dorsza
- 2 różowe grejpfruty
- 1 nieduży kawałek selera korzeniowego
- 1 kwaśne jabłko
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu ziarnistego
- 1 liść laurowy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 łyżka siekanej melisy
- 1 łyżka siekanego tymianku
- szczypta mięty suszonej i estragonu
- sól
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu ziarnistego. Dodać suszone zioła i kilka kropli soku z cytryny. Przykryć i gotować 5 minut po czym włożyć filety rybne i gotować kolejne 10 min.
- Ugotowaną rybę wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropi ć resztą soku cytrynowego.
- Grejpfruty obrać i oczyścić z białych błonek, pokroić w kostkę, połączyć z rybą, jabłkiem i selerem. Dodać świeże zioła, wymieszać.
- Majonez przyprawić solą, pieprzem i cukrem, polać nim sałatkę i wymieszać. Wstawić na 30 min. do lodówki.