Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami - urzekająco pyszna przystawka imprezowa

Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami - urzekająco pyszna przystawka imprezowa
Autor: Shutterstock Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami.
łatwy
35 min
4

Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami to wykwintna przystawka o nietuzinkowym smaku i aromacie. Można ja przygotować z dorsza lub innej białej ryby. Znakomicie również smakuje zrobiona z krewetek. Ryba i grejpfrut to bardzo zgrany duet, a świeże zioła znakomicie podkreślają tę harmonię.

SKŁADNIKI

  • 300 g filetów z dorsza
  • 2 różowe grejpfruty
  • 1 nieduży kawałek selera korzeniowego
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu ziarnistego
  • 1 liść laurowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka siekanej mięty
  • 1 łyżka siekanej melisy
  • 1 łyżka siekanego tymianku
  • szczypta mięty suszonej i estragonu
  • sól
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu ziarnistego. Dodać suszone zioła i kilka kropli soku z cytryny. Przykryć i gotować 5 minut po czym włożyć filety rybne i gotować kolejne 10 min.
  • Ugotowaną rybę wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropi ć resztą soku cytrynowego.
  • Grejpfruty obrać i oczyścić z białych błonek, pokroić w kostkę, połączyć z rybą, jabłkiem i selerem. Dodać świeże zioła, wymieszać.
  • Majonez przyprawić solą, pieprzem i cukrem, polać nim sałatkę i wymieszać. Wstawić na 30 min. do lodówki.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej