Majonezowa sałatka z kalmarów i jabłek - świeża w smaku i lekkostrawna
2022-04-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Majonezowa sałatka z kalmarów i jabłek jest świeża w smaku i lekkostrawna. Doskonała na przystawkę, również na wielkanocny stół. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt zawsze oszałamiający. Koniecznie wypróbujcie ten niesamowity przepis na zachwycającą sałatkę z dostępnych owoców morza.
SKŁADNIKI
- 300 g tuszek kalmarów, mrożonych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 300 g jabłek
- 50 g sera żółtego, twardego, startego
- 100 g cebuli, posiekanej drobno
- 4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmroź kalmary. Zanurz tuszki kalmarów we wrzącej wodzie i gotuj przez około 3-4 minuty. Jeśli kalmary są gotowane dłużej, stają się twarde.
- Schłodź kalmary i pokrój je w paski.
- Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Zalej posiekaną cebulę wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź gorącą wodę, przepłucz cebulę w zimnej wodzie.
- Zetrzyj ser na średniej tarce. Ja używam sera gouda, ale myślę, że można użyć innego twardego sera. Na przykład jasnego cheddara.
- Jajka ugotować, schłodzić pod zimną wodą i obrać. Zetrzyj jajka na średniej tarce.
- Umyj jabłka, zetrzyj je również na średniej tarce.
- W salaterce wymieszać starte jajka, jabłka i ser, dodać posiekane kalmary.
- Dopraw sałatkę majonezem. Dokładnie wymieszać.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada