Majonezowa sałatka z kalmarów i jabłek - świeża w smaku i lekkostrawna

Majonezowa sałatka z kalmarów i jabłek - świeża w smaku i lekkostrawna
Autor: Shutterstock.com Majonezowa sałatka z kalmarów i jabłek - świeża w smaku i lekkostrawna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Majonezowa sałatka z kalmarów i jabłek jest świeża w smaku i lekkostrawna. Doskonała na przystawkę, również na wielkanocny stół. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt zawsze oszałamiający. Koniecznie wypróbujcie ten niesamowity przepis na zachwycającą sałatkę z dostępnych owoców morza.

SKŁADNIKI

  • 300 g tuszek kalmarów, mrożonych
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 300 g jabłek
  • 50 g sera żółtego, twardego, startego
  • 100 g cebuli, posiekanej drobno
  • 4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozmroź kalmary. Zanurz tuszki kalmarów we wrzącej wodzie i gotuj przez około 3-4 minuty. Jeśli kalmary są gotowane dłużej, stają się twarde.
  • Schłodź kalmary i pokrój je w paski.  
  • Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Zalej posiekaną cebulę wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź gorącą wodę, przepłucz cebulę w zimnej wodzie.
  • Zetrzyj ser na średniej tarce. Ja używam sera gouda, ale myślę, że można użyć innego twardego sera. Na przykład jasnego cheddara.
  • Jajka ugotować, schłodzić pod zimną wodą i obrać. Zetrzyj jajka na średniej tarce.
  • Umyj jabłka, zetrzyj je również na średniej tarce.
  • W salaterce wymieszać starte jajka, jabłka i ser, dodać posiekane kalmary.
  • Dopraw sałatkę majonezem. Dokładnie wymieszać.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Jajka wielkanocne - 13 przepisów na nadziewane jaja

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej