Efektowny tort sałatkowy: przepis
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Efektowny tort sałatkowy jest bardzo łatwy do przygotowania, a na jego widok wszytkim ślina napływa do ust. Do jego przygotowania potrzebujemy naleśników lub tortilli, a także składników na prostą sałatkę z tuńczykiem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 placki tortilli lub grubsze naleśniki - odpowiadające średnicą formie do ciasta
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 1 por
- 4 jajka
- 8 łyżek majonezu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę wyłożyć papierem lub folią, na dnie położyć naleśnik lub placek tortilli.
- Tuńczyka odsączyć z płynu, rozdrobnić widelcem połączyć z 3 łyżkami majonezu, dodać sól oraz pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na pierwszym naleśniku/placku. Przykryć drugim.
- Kukurydzę odsączy, połączyć z pokrojonymi w kostkę ogórkami, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz, wymieszać. Całość wyłożyć na placek w tortownicy i przykryć kolejny.
- Jaja obrać oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z porem pokrojonym w cienkie półplasterki, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz, wymieszać. Wyłożyć na wierzch placka, przykryć kolejnym. Posmarować wierzch majonezem, na koniec całość posypać startym żółtkiem, ozdobić zielonymi dodatkami warzywnymi.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zdjąć rant tortownicy. Boki tortu można posmarować cienką warstwą majonezu, posypać startym na tarce brokułem albo rozdrobnionymi krakersami.