Sycąca sałatka: przepis nagrodzony w konkursie EKOnomicznym EKOlogicznym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sycąca sałatka z kiełbasy, ogórków kiszonych i jajek to danie autorstwa Katarzyny Kuliś, zwyciężczyni konkursu EKOnomicznego EKOlogicznego. Koszt produktów do przygotowania sałatki to około 11 zł 10 gr. Niski koszt wynika z tego, że w tym przypadku ogórki są własnej produkcji, szczypiorek wyhodowany na parapecie, a pozostałe składniki zawsze zostają z przygotowania innych potraw. Sałatka prosta i szybka do przygotowania a co najważniejsze sycąca a więc znakomicie może być podana jako danie. Gratulujemy zwyciężczyni!
SKŁADNIKI
- 40 dag kiszonych ogórków
- 2 czerwone papryki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 40 dag grubej kiełbasy
- Na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki pokroić w plastry, paprykę w paski.
- Jajka podzielić na ósemki.
- Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w paski.
- Połączyć składniki.
- Wymieszać śmietanę, majonez, musztardę i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.
- Sosem polać sałatkę.
- Udekorować szczypiorem.
- Można też wymieszać sałatkę razem z sosem.