Sycąca sałatka: przepis nagrodzony w konkursie EKOnomicznym EKOlogicznym

2021-03-29
Sycąca sałatka: przepis nagrodzony w konkursie EKOnomicznym EKOlogicznym
Autor: thinkstockphotos.com Pożywna sałatka z tego, co znajdziemy w lodówce to sprytny sposób na zagospodarowanie jedzenia, nim się zmarnuje.
łatwy
20 min
4

Sycąca sałatka z kiełbasy, ogórków kiszonych i jajek to danie autorstwa Katarzyny Kuliś, zwyciężczyni konkursu EKOnomicznego EKOlogicznego. Koszt produktów do przygotowania sałatki to około 11 zł 10 gr. Niski koszt wynika z tego, że w tym przypadku ogórki są własnej produkcji, szczypiorek wyhodowany na parapecie, a pozostałe składniki zawsze zostają z przygotowania innych potraw. Sałatka prosta i szybka do przygotowania a co najważniejsze sycąca a więc znakomicie może być podana jako danie. Gratulujemy zwyciężczyni!

SKŁADNIKI

  • 40 dag kiszonych ogórków
  • 2 czerwone papryki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 40 dag grubej kiełbasy
  •  
  • Na sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki pokroić w plastry, paprykę w paski.
  • Jajka podzielić na ósemki.
  • Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w paski.
  • Połączyć składniki.
  • Wymieszać śmietanę, majonez, musztardę i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.
  • Sosem polać sałatkę.
  • Udekorować szczypiorem.
  • Można też wymieszać sałatkę razem z sosem.