Sałatka indiańska z selera naciowego i kurczaka
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka indiańska z selera naciowego i kurczaka bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy. Surówki i soki z selera - również naciowego - są znakomitym środkiem na zachowanie dobrego samopoczucia i oczyszczają organizm z toksyn.
SKŁADNIKI
- 5-6 łodyg selera naciowego
- 35 dag pieczonej piersi z kurczaka lub indyka
- 1 puszka ananasa lub ananas surowy
- 15 winogron ciemnych
- 5 dag prażonych migdałów
- liście sałaty do dekoracji
- sos:
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka keczupu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi selera (bez liści) obieramy z włókien i kroimy.
- Krążki ananasa dzielimy na cząstki. Jeśli zdecydujemy się na ananasa surowego, to proponujemy przekroić go wzdłuż i wydrążyć. W wydrążonych połówkach będzie można podać sałatkę.
- Wymieszać selera, ananasa, pokrojone winogrona i upieczone wcześniej mięso z kurczaka lub indyka.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i dodać do sałatki. Udekorować migdałami i liśćmi sałaty.