Sałatka gyros z kurczaka: smakowita jak kebab, ale zdrowsza

2022-12-06
Matka i syn gotują
Sałatka gyros
Autor: Shutterstock Sałatkę gyros można podawać ułożoną warstwami w przezroczystym naczyniu, albo od razu wymieszaną
łatwy
45 min
4

Sałatka gyros, zwana też sałatką kebab, chętnie podawana jest na przyjęciach - szczególnie w wersji warstwowej, efektownie prezentującej się w szklanych naczyniach. Sałatkę można także przygotować z wymieszanych ze sobą składników -  na kolację rodzinną lub jako przekąskę na wczesny lunch. Składniki obu wersji są takie same - podajemy więc przepis na sałatkę warstwową, która ma spore walory dekoracyjne. Egzotyczny smak gyros z kurczaka przypadł do gustu wszystkim. Wypróbujcie przepis na sałatkę gyros, która ucieszy was i waszą rodzinę!

Warstwową sałatkę gyros można podawać również od razu wymieszaną - efektownie wyglądało będzie jeśli zmieszamy ser, kukurydzę, ogórki i cebulę i wyłożymy to na warstwę kapusty pekińskiej. Całość możemy polać sosem z ketchupu i majonezu, a na wierzchu ułożyć usmażonego kurczaka.

Sałatka z kurczaka gyros jest dość ostra, ma wyrazisty smak, a także ciekawy wygląd. Być może dlatego wiele osób przygotowuje ją na imprezy. Składniki na sałatkę gyros są łatwo dostępne i niezbyt drogie, to także pewnie jeden z kluczy do sukcesu sałatki kebabowej.

Zobacz inne nasze przepisy na sałatki warstwowe!

SKŁADNIKI

  • 3 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych (osoby, które nie lubią ogórków konserwowych, mogą je zastąpić kiszonymi)
  • 3 pomidory
  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • 6 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa gyros,
  • sól, papryka, pieprz, oregano (do smaku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski, obtaczamy w przyprawie gyros.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju, wykładamy na papierowy ręcznik, studzimy
  • W misce układamy filety z kurczaka, polewamy ketchupem.
  • Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę ogórki, które polewamy majonezem
  • Posypujemy pokrojoną cebulą i połową kukurydzy - polewamy ketchupem.
  • Dodajemy kolejną warstwę z pokrojonego w kostkę żółtego sera oraz reszty kukurydzy - polewamy majonezem
  • Posypujemy całość pokrojoną kapustą pekińską.
  • Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Matka i syn gotują