Sałatka gyros z kurczaka: smakowita jak kebab, ale zdrowsza
Sałatka gyros, zwana też sałatką kebab, chętnie podawana jest na przyjęciach - szczególnie w wersji warstwowej, efektownie prezentującej się w szklanych naczyniach. Sałatkę można także przygotować z wymieszanych ze sobą składników - na kolację rodzinną lub jako przekąskę na wczesny lunch. Składniki obu wersji są takie same - podajemy więc przepis na sałatkę warstwową, która ma spore walory dekoracyjne. Egzotyczny smak gyros z kurczaka przypadł do gustu wszystkim. Wypróbujcie przepis na sałatkę gyros, która ucieszy was i waszą rodzinę!
Warstwową sałatkę gyros można podawać również od razu wymieszaną - efektownie wyglądało będzie jeśli zmieszamy ser, kukurydzę, ogórki i cebulę i wyłożymy to na warstwę kapusty pekińskiej. Całość możemy polać sosem z ketchupu i majonezu, a na wierzchu ułożyć usmażonego kurczaka.
Sałatka z kurczaka gyros jest dość ostra, ma wyrazisty smak, a także ciekawy wygląd. Być może dlatego wiele osób przygotowuje ją na imprezy. Składniki na sałatkę gyros są łatwo dostępne i niezbyt drogie, to także pewnie jeden z kluczy do sukcesu sałatki kebabowej.
Zobacz inne nasze przepisy na sałatki warstwowe!
SKŁADNIKI
- 3 filety z kurczaka
- 2 cebule
- 6 ogórków konserwowych (osoby, które nie lubią ogórków konserwowych, mogą je zastąpić kiszonymi)
- 3 pomidory
- 0,5 kapusty pekińskiej
- 1 puszka kukurydzy
- 20 dag sera żółtego w kawałku
- 6 łyżek ketchupu
- 3 łyżki oleju
- przyprawa gyros,
- sól, papryka, pieprz, oregano (do smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski, obtaczamy w przyprawie gyros.
- Smażymy na rozgrzanym oleju, wykładamy na papierowy ręcznik, studzimy
- W misce układamy filety z kurczaka, polewamy ketchupem.
- Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę ogórki, które polewamy majonezem
- Posypujemy pokrojoną cebulą i połową kukurydzy - polewamy ketchupem.
- Dodajemy kolejną warstwę z pokrojonego w kostkę żółtego sera oraz reszty kukurydzy - polewamy majonezem
- Posypujemy całość pokrojoną kapustą pekińską.
- Wstawiamy do lodówki na godzinę.