Genialna sałatka z wieprzowych serc z warzywami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z wieprzowych serc z dodatkiem chrupkich warzyw to pyszna przystawka. Taką sycącą sałatkę można przygotować także w tygodniu na przekąskę w ciągu dnia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 serce wieprzowe
- 1 listek laurowy
- 3-5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ogórki marynowane
- 4 łyżki posiekanej sałaty lodowej lub rzymskiej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- na sos: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżeczki musztardy, 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serce ugotować do miękkości. Zalać serce zimną wodą i gotować, aż woda zawrze. Zdjąć pianę. Posolić i gotować jeszcze 1 godzinę. Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodać 1 listek laurowy i 3-5 ziaren pieprzu czarnego.
- Cebulę pokroić w piórka lub półkola.
- Marchew zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zrumienić cebulę z marchwią.
- Ugotowane serce pokroić w plasterki lub w słupki.
- Do pokrojonego serca dodać usmażone marchew i cebulę. Dodać także pokrojone w słupki ogórki oraz chrupką sałatę.
- Wymieszać śmietanę z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. To będzie sos do sałatki.
- Sos dodać do sałatki i wymieszać.
- Sałatkę obłożyć gotowanymi jajkami pokrojonymi na ósemki.