Znakomita sałatka fasolowa z 5 rodzajów fasoli
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Wystarczy fasola, aby zrobić pyszną sałatkę. Gdy mamy jej 5 rodzajów, danie smakuje znakomicie. Podajemy dobry przepis na sałatkę z 5 fasolek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 250 g białej fasoli ugotowanej
- 1 puszka fasoli flażoletki
- 250 g zielonej fasoli szparagowe
- 250 g żółtej fasoli szparagowej
- Sos:
- 1/2 szklanki kwaśniej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki
- olej
- sok z cytryny
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę z puszek odsączyć i przepłukać, białą fasolę osączyć z wody.
- Fasolki szparagowe blanszować przez 5 minut w niewielkiej ilości wody, odstawić od ostygnięcia.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać. Wszystkie fasolki wrzucić do miski, wymieszać z sosem.
- Wstawić do schłodzenia. Podawać prosto z lodówki.