Zimowa sałatka owocowa. Porcja smaku i zdrowia w mroźny dzień

Zimowa sałatka owocowa
Autor: Shutterstock Sałatka z pysznych owoców poprawi humor w zimowy dzień.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

W czasie zimy dobrze jest poprawić sobie humor dobrą sałatką, która będzie pysznie smakować i dostarczy tak bardzo potrzebnych witamin i mikroelementów. Taka właśnie jest ta obłędna zimowa sałatka owocowa. Dodatkową atrakcją jest super sos, który doskonale łączy wszystkie składniki.

Przepis na zimową sałatkę owocową

  • To łatwy przepis na pyszną i zdrową przekąskę z owoców.
  • Zimową sałatkę robi się szybko. Wystarczy obrać i pokroić owoce, a następnie wymieszać je z sosem przygotowanym na bazie soku z limonki, miodu, oliwy z oliwek i maku. Czas przygotowania to około 15 minut.
  • Na liście składników znajdują się owoce, które można kupić przez cały rok.
  • Zamiast pomarańczy sprawdzą się mandarynki, które właśnie zimą są najlepsze.
  • Suszoną żurawinę zastąpią rodzynki, posiekane morele lub daktyle
  • Zimowa sałatka owocowa pysznie smakuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. To również pomysł na deser.
  • Sałatkę można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. To również pomysł na zdrową przekąskę z owoców dla dzieci.
  • Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 3 kiwi
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki borówek amerykańskich
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 4 łyżki suszonej żurawiny

    sos miodowo-limonkowy z makiem:
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki zmielonego maku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać sok z limonki, miód i oliwę z oliwek. Wsypać mak, wymieszać i odstawić.
  • Wszystkie owoce umyć i osuszyć.
  • Jabłka i gruszki pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Kiwi i banany obrać i pokroić w półplasterki. Pomarańczę obrać ze skóry i błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie owoce przełożyć do miski i wymieszać.
  • Wlać sos, wsypać żurawinę, borówki amerykańskie i granat, a następnie jeszcze raz wymieszać.
  • Podawać od razu.
Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej