Zielona sałata z boczkiem - świetny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska - zielona sałata ze smażonym boczkiem. Świetnie smakuje z mocno podpieczonymi grzankami z białej bułki lub chleba tostowego i odrobiną startego w wiórki parmezanu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty masłowej lub lodowej
- 100 g wędzonego boczku
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki.
- Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym i miodem.
- Sosem polać sałatę i wymieszać.
- Boczek pokroić i przesmażyć na chrupko.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na sałacie.