Zielona sałata z boczkiem - świetny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska - zielona sałata ze smażonym boczkiem. Świetnie smakuje z mocno podpieczonymi grzankami z białej bułki lub chleba tostowego i odrobiną startego w wiórki parmezanu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty masłowej lub lodowej
 - 100 g wędzonego boczku
 - 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1 łyżeczka miodu
 - 1 łyżka oleju
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki.
 - Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym i miodem.
 - Sosem polać sałatę i wymieszać.
 - Boczek pokroić i przesmażyć na chrupko.
 - Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na sałacie.