Włoska sałatka z mandarynkami i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna i oryginalna sałatka we włoskim stylu. Nie bój się oryginalnych połączeń, na przykład mandarynek z pieczarkami. Urozmaicają one menu i są naprawdę smaczne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- kilka pieczarek
- kawałek sera żółtego
- 0,5 szklanki czerwonych winogron
- 2 mandarynki
- 2 łyżki prażonych migdałów lub orzechów ziemnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć i wysuszyć, pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
- Mandarynki obrać i podzielić na części, przekroić każdą na pół, winogrona umyć i pokroić na pół.
- Ułożyć na talerzu szpinak i pieczarki, a następnie owoce, posypać orzechami.
- Skropić kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny.