Winna kapusta z winogronami. Pomysł na dodatek do mięsnych dań

2021-03-29
Magdalena Chajko
winna-kapusta-z-winogronami-pomysl-na-dodatek-do-miesnych-dan.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Idealny dodatek do mięsnych dań.
łatwy
20 min
4

Kiszona kapusta z winem i winogronami? Tak, to świetny pomysł na dodatek do mięsnych potraw. Kapusta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a podana w nietypowy sposób urozmaici jesienny posiłek. Ta bawarska potrawa znakomicie odnajdzie się w towarzystwie drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Jej winno-słodki smak zaskoczy wszystkich biesiadników.

SKŁADNIKI

  • ½ kg kiszonej białej kapusty
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100-150 ml śmietany 30 proc.
  • garść białych lub różowych winogron (najlepiej bez pestek)
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiszoną kapustę odcisnąć z soku (jeśli jest zbyt kwaśna lekko wypłukać) i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kapustę przez kilka minut (10-13 min.) od czasu do czasu mieszając. Kapustka może się lekko zrumienić, ale nie może się przypalić.
  • Następnie dodać wino i odparować.
  • Gdy kapusta już lekko zmięknie dodać łyżeczkę cukru i przekrojone na pół owoce winogron.
  • Wszystko podsmażyć jeszcze 3 min, dodać pieprz i śmietanę.
  • Całość smażyć kolejne 3-5 min, tak by śmietana zagęściła potrawę, ale się nie zważyła.
  • Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać na ciepło w towarzystwie mięsnych dań.
Magdalena Chajko