Winna kapusta z winogronami. Pomysł na dodatek do mięsnych dań
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kiszona kapusta z winem i winogronami? Tak, to świetny pomysł na dodatek do mięsnych potraw. Kapusta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a podana w nietypowy sposób urozmaici jesienny posiłek. Ta bawarska potrawa znakomicie odnajdzie się w towarzystwie drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Jej winno-słodki smak zaskoczy wszystkich biesiadników.
SKŁADNIKI
- ½ kg kiszonej białej kapusty
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100-150 ml śmietany 30 proc.
- garść białych lub różowych winogron (najlepiej bez pestek)
- świeżo mielony pieprz
- odrobina soli
- łyżeczka cukru
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiszoną kapustę odcisnąć z soku (jeśli jest zbyt kwaśna lekko wypłukać) i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kapustę przez kilka minut (10-13 min.) od czasu do czasu mieszając. Kapustka może się lekko zrumienić, ale nie może się przypalić.
- Następnie dodać wino i odparować.
- Gdy kapusta już lekko zmięknie dodać łyżeczkę cukru i przekrojone na pół owoce winogron.
- Wszystko podsmażyć jeszcze 3 min, dodać pieprz i śmietanę.
- Całość smażyć kolejne 3-5 min, tak by śmietana zagęściła potrawę, ale się nie zważyła.
- Na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło w towarzystwie mięsnych dań.