Warzywa z twarożkiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
By przygotować warzywa z twarożkiem potrzebne nam będą warzywa sezonowe: ogórek i rzodkiewka. Można wykorzystać inne chrupiące warzywa takie, jak marchewka, seler naciowy, papryka. Wypróbuj przepis na warzywa z twarożkiem rodem z kuchni gruzińskiej.
SKŁADNIKI
- 100 g twarożku półtłustego
- szczypiorek
- koperek
- natka pietruszki
- 2 rzodkiewki
- ogórek gruntowy
- 1 łyżka śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- sól i pieprz do smaku
- owoc granatu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa i zioła myjemy.
- Ogórka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę, podobnie rzodkiewkę.
- Zioła siekamy drobno i dodajemy każdego po 1 łyżce.
- Do twarożku dodajemy śmietanę, wcześniej przygotowane warzywa oraz zioła.
- Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Za pomocą kokilki lub filiżanki formujemy na talerzu eleganckie porcje, posypujemy posiekanym koperkiem, a na szczycie układamy po łyżce pestek granatu.