Warstwowa sałatka jajeczna z dwoma majonezami: przepis na wielkanocną przystawkę
2021-03-31
łatwy
30 min
8
Warstwowa sałatka jajeczna z efektowną dekoracją to najlepszy pomysł na wielkanocną przystawkę. W tym przepisie warstwy gotowanych jajek przełożone są dwoma majonezami. Do jednego majonezu dodaje się posiekaną szynkę. Do drugiego posiekaną zieleniną. To banalnie prosty patent. A efekt? Oszałamiający! A do tego tani!
Więcej przepisów na efektowne sałatki
Wielkanocny stół wymaga odpowiedniej oprawy. Efektowne sałatki będą najlepszą ozdobą świątecznego śniadania. Śniadania, które płynnie przechodzi w obiad. A obiad w świąteczną kolację.
SKŁADNIKI
- 10 jajek M
- 500 g majonezu
- 400 g jogurtu
- sól i pieprz
- 200 g szynki gotowanej w plastrach
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- do dekoracji: 1 jajko ugotowane na twardo, liść pora, gałązki koperku, plasterki ogórka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotuj na twardo. Surowe jajka delikatnie włóż do wrzącej wody. Najlepiej za pomocą łyżki. Gotuj przez około 10 minut. Odcedź, ostudź w zimnej wodzie i obierz.
- Wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
- Do połowy sosu majonezowego dodaj szynkę pokrojoną w drobną kostkę.
- Do drugiej połowy sosu majonezowego dodaj posiekany szczypiorek i koperek.
- Jajka pokrój na plasterki.
- Sałatka składa się z 4 warstw jajecznych. Na dnie talerza rozłóż 1/4 przygotowanych plasterków jajek. Posmaruj połową majonezu z szynka.
- Następnie ułóż kolejną warstwę z 1/4 przygotowanych plasterków jajek. Posmaruj połową majonezu z zieleniną.
- Ponownie ułóż warstwę plasterków jajek. Pokryją pozostałym majonezem z szynką. Ułóż ostatnią warstwę jajek. Wierzch pokryj majonezem ze szczypiorkiem i koperkiem.
- Pora na dekorację. Żółtko zetrzyj na tarce. Z białka wytnij 10-12 kształtów kwiatu konwalii. Gałązkę koperku oczyść z piórek. Z liścia pora zanurzonego na chwilę we wrzątku, wytnij kształt liścia konwalii.
- Wierzch sałatki posyp tartym żółtkiem. Ułóż na żółtku dwie gałązki koperku. Ozdób kwiatkami konwalii z białka. I liśćmi wyciętymi z pora. Boki sałatki obłóż na zakładkę plasterkami ogórka.