Szparagi ze szpinakiem i truskawkami: przepis na pyszną sałatkę
Szparagi ze szpinakiem i truskawkami to idealny przepis na zdrowe danie. Na dodatek niesłychanie efektownie prezentujące się na stole. Warto je przygotować w sezonie na szparagi, który zbieżny jest też z sezonem truskawkowym. Młody szpinak kupimy zaś bez problemu i niedrogo przez cały rok, nie tylko wiosną! Zapoznaj się z tym daniem i przygotuj je dla siebie i swojej rodziny!
W sezonie na szparagi warto je jeść jak najczęściej, a jeszcze lepiej dla naszego organizmu będzie, gdy dodamy do nich równie zdrowe truskawki i szpinak. Wiosenna sałatka z wymienionych składników to prawdziwa skarbnica skłądników odżywczych i witamin. To także danie o niezwykle efektownym wyglądzie, na którego widok ślina sama napływa do ust. Możemy nim uświetnić każdą rodzinną uroczystość, sprawdzi się też na grillu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Szpinak kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się piasku, a następnie odsączamy i wykładamy na talerze.
Szparagi odłamujemy na 2/3 wysokości, aby pozbyć się zdrewniałych części i gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, a następnie przelewamy je lodowatą wodą i wykładamy na szpinak.
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki i dekorujemy nimi talerze.
Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym na tarce serem. Zamiast mozzarelli możemy użyć (w mniejszej ilości) parmezanu, gorgonzoli lub twardego sera koziego.