Szparagi po polsku: z jajkiem na twardo

2021-03-29
Matka i syn gotują
Szparagi po polsku: z jajkiem na twardo [WIDEO]
Autor: Shutterstock Szparagi są bardzo zdrowe, a sezon na nie trwa bardzo krótko - warto więc je wtedy jeść
łatwy
30 min
4

Szparagi to warzywo, na które sezon trwa bardzo krótko - maksymalnie 3-4 tygodnie. Dlatego warto w tym czasie jeść szparagi - bardzo zdrowe, dietetyczne i niezwykle smaczne. Zachęcamy do spróbowania szparagów po polsku!

SKŁADNIKI

  • pęczek szparagów białych
  • woda, sól, cukier
  • 2 łyżki masła świeżego lub klarowanego
  • 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi należy opłukać i odłamać zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, białe najlepiej obrać obieraczką do ziemniaków.
  • Cienkie szparagi gotujemy 3-4 minuty, grubsze 5-7 minut. Bardzo grubych nie kupujemy, bo będą włókniste.
  • Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.
  • Masło topimy. Jajka gotujemy, studzimy. Żółtka wyjmujemy z jajek.
  • Odcedzone szparagi wykładamy na ogrzany półmisek, polewamy masłem.
  • Żółtka przecieramy przez sitko, posypując nimi szparagi.
Matka i syn gotują