Szparagi po polsku: z jajkiem na twardo
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szparagi to warzywo, na które sezon trwa bardzo krótko - maksymalnie 3-4 tygodnie. Dlatego warto w tym czasie jeść szparagi - bardzo zdrowe, dietetyczne i niezwykle smaczne. Zachęcamy do spróbowania szparagów po polsku!
SKŁADNIKI
- pęczek szparagów białych
- woda, sól, cukier
- 2 łyżki masła świeżego lub klarowanego
- 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi należy opłukać i odłamać zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, białe najlepiej obrać obieraczką do ziemniaków.
- Cienkie szparagi gotujemy 3-4 minuty, grubsze 5-7 minut. Bardzo grubych nie kupujemy, bo będą włókniste.
- Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.
- Masło topimy. Jajka gotujemy, studzimy. Żółtka wyjmujemy z jajek.
- Odcedzone szparagi wykładamy na ogrzany półmisek, polewamy masłem.
- Żółtka przecieramy przez sitko, posypując nimi szparagi.