Sycylijska sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy - wykwintna i łatwa do przygotowania
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Sycylijska sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy to super pomysł na pyszną, prostą do wykonania i oryginalną sałatkę na odświętną okazję.
SKŁADNIKI
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 2 duże pomarańcze
- garść czarnych oliwek bez pestek
- mały kubeczek gęstego jogurtu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koper włoski umyć, odciąć zielony koperek i drobno posiekać.
- Same bulwy przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki.
- Pomarańcze obrać, cząstki wyfiletować, czyli wyciąć miąższ spośród błonek. Wymieszać z koprem
- Oliwki - jeśli małe zostawić w całości, większe pokroić w plasterki. Dodać do kopru z pomarańczami.
- Z jogurtu, soli i obu soków przygotować sos, polać nim sałatkę, podawać od razu.