Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami: lekka i orzeźwiająca
                  Lekko ugotowany kalafior jest chrupki i soczysty. Na Sycylii z blanszowanego kalafiora i brokułów przygotowuje się pyszną sałatkę pełną smaku i różnorodnych tekstur. Polecam gorąco przepis na lekką i orzeźwiającą sałatkę z kalafiora w winegrecie!
Kalafior na obiad
Kalafior to skarbnica błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny, więc mogą po niego sięgać osoby na diecie odchudzającej i cukrzycy. Kalafiora powinny jedynie unikać, tak jak i innych kapustnych, osoby z chorobami tarczycy i układu pokarmowego, szczególnie wątroby.
Polecam świetne przepisy na kalafiora, jako danie główne:
Najlepszy kalafior zapiekany w panierce
Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora
Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło
Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe
Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
 - 1/4 szklanki octu z czerwonego wina lub więcej do smaku
 - 2 łyżki świeżego soku z cytryny (sok wyciśnięty z około 1 dużej cytryny)
 - 4 ząbki czosnku, posiekane drobno
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 - 1 mały kalafior
 - 1 brokuł
 - 1 papryka (czerwona lub żółta)
 - 100 g pomidorów
 - 2 łyżki oliwek czarnych
 - 1 pęczek natki pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania winegretu. Zmiksuj oliwę z octem, sokiem z cytryny, czosnkiem. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Odstaw.
 - Kalafiora podziel na różyczki, grubą łodygę zachowaj na zupę krem. Kalafiora blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Odsącz.
 - Brokuła podziel na różyczki, łodygę zachowaj na zupę krem. Różyczki brokuła blanszuj we wrzątku przez 1 minutę. Odsącz.
 - Kalafiora i brokuła przełóż do miski i zalej winegretem. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
 - Pokrój paprykę na kawałki i dodaj do miski. Pomidory przekrój na połówki i również dodaj do miski.
 - Na koniec dodaj oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
 - Podawaj od razu.