Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami: lekka i orzeźwiająca

Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami: lekka i orzeźwiająca
Autor: Shutterstock Soczysta i chrupka sałatka z kalafiora, brokuła, papryki i pomidorów w winegrecie
łatwy
20 min
4

Lekko ugotowany kalafior jest chrupki i soczysty. Na Sycylii z blanszowanego kalafiora i brokułów przygotowuje się pyszną sałatkę pełną smaku i różnorodnych tekstur. Polecam gorąco przepis na lekką i orzeźwiającą sałatkę z kalafiora w winegrecie!

Kalafior na obiad

Kalafior to skarbnica błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny, więc mogą po niego sięgać osoby na diecie odchudzającej i cukrzycy. Kalafiora powinny jedynie unikać, tak jak i innych kapustnych, osoby z chorobami tarczycy i układu pokarmowego, szczególnie wątroby. 

Polecam świetne przepisy na kalafiora, jako danie główne:

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora

Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło

Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe

Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki oliwy extra vergine
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina lub więcej do smaku
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny (sok wyciśnięty z około 1 dużej cytryny)
  • 4 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • 100 g pomidorów
  • 2 łyżki oliwek czarnych
  • 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania winegretu. Zmiksuj oliwę z octem, sokiem z cytryny, czosnkiem. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Odstaw. 
  • Kalafiora podziel na różyczki, grubą łodygę zachowaj na zupę krem. Kalafiora blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Odsącz.
  • Brokuła podziel na różyczki, łodygę zachowaj na zupę krem. Różyczki brokuła blanszuj we wrzątku przez 1 minutę. Odsącz. 
  • Kalafiora i brokuła przełóż do miski i zalej winegretem. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Pokrój paprykę na kawałki i dodaj do miski. Pomidory przekrój na połówki i również dodaj do miski. 
  • Na koniec dodaj oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  • Podawaj od razu. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej