Surówka ze śliwek i cebuli - prawdziwa bomba witaminowa, idealna na poprawę odporności
2021-10-03
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka ze śliwek i cebuli - brzmi może dziwnie, ale warto jej spróbować. Słodycz śliwek dobrze komponuje się z ostrością cebuli, tworząc z nią doskonały duet. Ta surówka jest nie tylko smaczna, ale też doskonale poprawia naszą odporność. To prawdziwa bomba witaminowa. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 25 dag czerwonej cebuli
- 25 dag śliwek (świeżych lub mrożonych - poza sezonem)
- pęczek czerwonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać ze szczyptą soli by lekko zmiękła.
- Śliwki wydrylować i pokroić w paski.
- Wymieszać z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem, polać oliwą i posypać czerwoną bazylią. Z braku czerwonej można oczywiście użyć klasycznej zielonej bazylii.
Dlaczego warto jeść śliwki?