Surówka ze śliwek i cebuli - prawdziwa bomba witaminowa, idealna na poprawę odporności

Surówka ze śliwek i cebuli - prawdziwa bomba witaminowa, idealna na poprawę odporności
Autor: Shutterstock Bardzo prosta surówka ze śliwek i czerwonej cebuli poprawi waszą odporność.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka ze śliwek i cebuli - brzmi może dziwnie, ale warto jej spróbować. Słodycz śliwek dobrze komponuje się z ostrością cebuli, tworząc z nią doskonały duet. Ta surówka jest nie tylko smaczna, ale też doskonale poprawia naszą odporność. To prawdziwa bomba witaminowa. Polecamy!

SKŁADNIKI

  • 25 dag czerwonej cebuli
  • 25 dag śliwek (świeżych lub mrożonych - poza sezonem)
  • pęczek czerwonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać ze szczyptą soli by lekko zmiękła.
  • Śliwki wydrylować i pokroić w paski.
  • Wymieszać z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem, polać oliwą i posypać czerwoną bazylią. Z braku czerwonej można oczywiście użyć klasycznej zielonej bazylii.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej