Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową i jajkiem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Surówka z siekanego pora jest niezwykle prosta, a bardzo smaczna. Intensywny aromat pora świetnie współgra ze smakiem zielonych oliwek, dając mocne połączenie. Jajka delikatnie łagodzą ostrość smaków, a pasta pomidorowa i oliwa łącza składniki i nadają surówce właściwa konsystencję.
SKŁADNIKI
- 1-2 spore pory
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 12 zielonych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka na twardo
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora dokładnie oczyścić, wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Posiekać drobno na półkrążki. Oliwki pokroić na krążki.
- Do posiekanego pora dodać oliwki, oliwę i pastę pomidorową.
- Jajka drobno posiekać i również dodać do sałatki. Przyprawić solą do smaku i ponownie wymieszać.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.