Surówka z czarnej rzepy. Świetny przepis siostry Anastazji
Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości podbiła serca wielu Polaków swymi kulinarnymi bestsellerami. Sięgnij po jej zakonny sprawdzony przepis na surówkę z czarnej rzepy - niedocenianego, choć zdrowego, smacznego i taniego warzywa. Jest banalnie prosta w wykonaniu, a specyficzny ostry smak czarnej rzepy złagodzą słodkie jabłka i marchewka.
SKŁADNIKI
- 2-3 czarne rzepy
- 2 marchewki
- 3 jabłka
- szczypiorek
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzepę, marchew, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Dodać pokrojony szczypiorek, sok z cytryny, sól, pieprz.
- Wszystko wymieszać, na końcu dodać śmietanę i doprawić cukrem do smaku.
Niesłusznie zapomniana czarna rzepa
Czarna rzepa przez wiele lat uważana była za pożywienie biedoty i z tego względu została zepchnięta na margines naszych żywieniowych przyzwyczajeń. Tymczasem właściwie przygotowana jest bardzo smaczna, a przy tym pełna sadników odżywczych - witamin, soli mineralnych i składników roślinnych pozytywnie wpływających na nasz organizm. jej wyrazisty, pikantny smak stanowi świetny dodatek do surówek i sałatek. Można ją tez przygotowywać na ciepło.