Surówka z czarnej rzepy. Świetny przepis siostry Anastazji

2022-10-12
Siostra Anastazja
Surówka z czarnej rzepy
Autor: Shutterstock Surówka z czarnej rzepy to smaczne połączenie wyrazistych i delikatnych smaków.
łatwy
30 min
4

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości podbiła serca wielu Polaków swymi kulinarnymi bestsellerami. Sięgnij po jej zakonny sprawdzony przepis na surówkę z czarnej rzepy - niedocenianego, choć zdrowego, smacznego i taniego warzywa. Jest banalnie prosta w wykonaniu, a specyficzny ostry smak czarnej rzepy złagodzą słodkie jabłka i marchewka.

SKŁADNIKI

  • 2-3 czarne rzepy
  • 2 marchewki
  • 3 jabłka
  • szczypiorek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzepę, marchew, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Dodać pokrojony szczypiorek, sok z cytryny, sól, pieprz.
  • Wszystko wymieszać, na końcu dodać śmietanę i doprawić cukrem do smaku.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?

Niesłusznie zapomniana czarna rzepa

Czarna rzepa przez wiele lat uważana była za pożywienie biedoty i z tego względu została zepchnięta na margines naszych żywieniowych przyzwyczajeń. Tymczasem właściwie przygotowana jest bardzo smaczna, a przy tym pełna sadników odżywczych - witamin, soli mineralnych i składników roślinnych pozytywnie wpływających na nasz organizm. jej wyrazisty, pikantny smak stanowi świetny dodatek do surówek i sałatek. Można ją tez przygotowywać na ciepło. 

Galeria: Surówki obiadowe - 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Siostra Anastazja