Surówka z cykorii i jabłka: szybka do przygotowania dawka witamin

Surówka z cykorii: szybka do przygotowania
Autor: Shutterstock Surówka z cykorii z jabłkiem - doskonała harmonia smaków
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówki z cykorii nie są popularne - a szkoda, bo cykoria to bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Doskonale komponuje się z owocami i warzywami o słodkawym smaku, pasują tez do niej ostre i kwaśne sosy.

SKŁADNIKI

  • 1 cykoria
  • 1/2 kwaśnego jabłka np. szara reneta
  • 1/2 małej cebuli
  • sos:
  • łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżeczka białego octu winnego
  •  zgnieciony ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszaj składniki sosu. Taki sos można przygotować w większej ilości wcześniej i trzymać w słoiku kilka dni w lodówce.
  • Dołóż do sosu cykorię pokrojoną w 2 cm kawałki (bez głąba, bo jest gorzki), cebulę pokrojoną w piórka oraz jabłko poszatkowane na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj.
Cykoria - przysmak i lekarstwo w jednym. Dlaczego warto jeść cykorię?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej