Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku: łatwa, pyszna, odżywcza

2021-03-02
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku: łatwa, pyszna, odżywcza
Autor: Shutterstock Biała rzodkiew daikon doskonale nadaje się na surówki
łatwy
30 min
4

Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku to łatwa, pyszna, odżywcza sałatka obiadowa. Biała rzodkiew jest dość ostra w smaku. Wystarczy jednak ją  wcześniej posolić i odstawić na 20 minut, aby otrzymać smaczną surówkę pełną wartości odżywczych. 

Składniki

1 (500 g) biała rzodkiew daikon

1 pęczek szczypiorku "paluszki"

1/2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki octu ryżowego

2 łyżki oleju ryżowego

2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rzodkiew umyć. Pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do durszlaka. Posypać solą. Odstawić na 20 minut.

Wymieszać sos sojowy z octem i olejem oraz pieprzem.

Szczypiorek drobno posiekać.

Rzodkiew odcisnąć z nadmiaru soku. Przepłukać zimną wodą. Osączyć i ponownie odcisnąć.

Plasterki rzodkwi wymieszać z przygotowanym dressingiem. Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać.

Podawać do pieczonej wieprzowiny lub pieczonych warzyw.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw