Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku: łatwa, pyszna, odżywcza

Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku: łatwa, pyszna, odżywcza
Autor: Shutterstock Biała rzodkiew daikon doskonale nadaje się na surówki
łatwy
30 min
4

Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku to łatwa, pyszna, odżywcza sałatka obiadowa. Biała rzodkiew jest dość ostra w smaku. Wystarczy jednak ją  wcześniej posolić i odstawić na 20 minut, aby otrzymać smaczną surówkę pełną wartości odżywczych. 

SKŁADNIKI

  • 1 (500 g) biała rzodkiew daikon
  • 1 pęczek szczypiorku "paluszki"
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiew umyć. Pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do durszlaka. Posypać solą. Odstawić na 20 minut.
  • Wymieszać sos sojowy z octem i olejem oraz pieprzem.
  • Szczypiorek drobno posiekać.
  • Rzodkiew odcisnąć z nadmiaru soku. Przepłukać zimną wodą. Osączyć i ponownie odcisnąć.
  • Plasterki rzodkwi wymieszać z przygotowanym dressingiem. Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać.
  • Podawać do pieczonej wieprzowiny lub pieczonych warzyw.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej