Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku: łatwa, pyszna, odżywcza
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku to łatwa, pyszna, odżywcza sałatka obiadowa. Biała rzodkiew jest dość ostra w smaku. Wystarczy jednak ją wcześniej posolić i odstawić na 20 minut, aby otrzymać smaczną surówkę pełną wartości odżywczych.
SKŁADNIKI
- 1 (500 g) biała rzodkiew daikon
- 1 pęczek szczypiorku "paluszki"
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiew umyć. Pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do durszlaka. Posypać solą. Odstawić na 20 minut.
- Wymieszać sos sojowy z octem i olejem oraz pieprzem.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Rzodkiew odcisnąć z nadmiaru soku. Przepłukać zimną wodą. Osączyć i ponownie odcisnąć.
- Plasterki rzodkwi wymieszać z przygotowanym dressingiem. Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać.
- Podawać do pieczonej wieprzowiny lub pieczonych warzyw.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw