Super sałatka z rukoli z prażonymi migdałami i rzodkiewką

sałatka z rukoli z migdałami i rzodkiewką
Autor: Shutterstock Sałatka z rukoli z migdałami i rzodkiewką jest prosta i pyszna.
łatwy
20 min
4

Sałatka z rukoli z migdałami i rzodkiewką to jedna z wersji mojej ulubionej sałaty. Rukolę uwielbiam za jej lekko pikantny, orzechowy smak i świeżość, a także za to, że niemal wszystko do nie pasuje. Ta sałatka pasuje niemal na każdą okazję, jest pyszna i, jeśli mam uprażone migdały, przygotowuję ją w 5 minut.

Składniki

1 opakowanie rukoli

200 g migdałów

1 słoik suszonych pomidorów w zalewie

sok z cytryny

1 szklanka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sól wysypać na blaszkę do pieczenia i równomiernie ją odprowadzić. 

Ułożyć na niej migdały i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 15 minut.

Rukolę umyć, dobrze odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Jeśli listki są można je porwać na mniejsze części, ewentualnie pokroić.

Przygotowaną rukolę ułożyć na talerzach, skropić sokiem z cytryny.

Na rukoli ułożyć wystudzone migdały i pokrojone w plasterki rzodkiewki.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE