Super sałatka z rukoli z prażonymi migdałami i rzodkiewką

sałatka z rukoli z migdałami i rzodkiewką
Autor: Shutterstock Sałatka z rukoli z migdałami i rzodkiewką jest prosta i pyszna.
łatwy
20 min
4

Sałatka z rukoli z migdałami i rzodkiewką to jedna z wersji mojej ulubionej sałaty. Rukolę uwielbiam za jej lekko pikantny, orzechowy smak i świeżość, a także za to, że niemal wszystko do nie pasuje. Ta sałatka pasuje niemal na każdą okazję, jest pyszna i, jeśli mam uprażone migdały, przygotowuję ją w 5 minut.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie rukoli
  • 200 g migdałów
  • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sól wysypać na blaszkę do pieczenia i równomiernie ją odprowadzić. 
  • Ułożyć na niej migdały i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 15 minut.
  • Rukolę umyć, dobrze odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  • Jeśli listki są można je porwać na mniejsze części, ewentualnie pokroić.
  • Przygotowaną rukolę ułożyć na talerzach, skropić sokiem z cytryny.
  • Na rukoli ułożyć wystudzone migdały i pokrojone w plasterki rzodkiewki.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej