Super sałatka z rukoli z prażonymi migdałami i rzodkiewką
2021-04-13
łatwy
20 min
4
Sałatka z rukoli z migdałami i rzodkiewką to jedna z wersji mojej ulubionej sałaty. Rukolę uwielbiam za jej lekko pikantny, orzechowy smak i świeżość, a także za to, że niemal wszystko do nie pasuje. Ta sałatka pasuje niemal na każdą okazję, jest pyszna i, jeśli mam uprażone migdały, przygotowuję ją w 5 minut.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie rukoli
- 200 g migdałów
- 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie
- sok z cytryny
- 1 szklanka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sól wysypać na blaszkę do pieczenia i równomiernie ją odprowadzić.
- Ułożyć na niej migdały i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 15 minut.
- Rukolę umyć, dobrze odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Jeśli listki są można je porwać na mniejsze części, ewentualnie pokroić.
- Przygotowaną rukolę ułożyć na talerzach, skropić sokiem z cytryny.
- Na rukoli ułożyć wystudzone migdały i pokrojone w plasterki rzodkiewki.